Håret är en berättelse om personen

Krönikor/Samhälle.

MACHOBETEENDE. Aldrig tidigare hade det skrivits så mycket om Anders Borg på sociala medier som när han ”kom ut” med kortklippt nacke.

Anders Borg hade sju år tidigare intagit maktens korridorer med håret i hästsvans. Nationalekonom men, som det verkar, aldrig tagit ut en akademisk examen.
Sin fru träffade han redan när han var sexton år och i intervjuer var denna kvinna hans livs kärlek. Med henne fick han barn och hus i Katrineholm. Familjen klippte sig på samma ställe också, har han berättat.

Men håret i hästsvans när en är finansminister och därtill öronsnibbspiercad, det vill säga med en ring i örat! När Borg tillträdde kunde Sydsvenska Dagbladet inte motstå att skriva: ”Man med hästsvans regeringens skräll”.

Långt hår på män med makt funkade på 1700-talet. Då var håret samlat i en hästsvans under den talkade statusfyllda peruken. Inom militären var svansen ett måste i Europa ända fram till Napoleonkrigen.

Borgs hästsvans fick, som sagt, hänga med i åtskilliga år. Trots att han alls inte skulle signalera cool börsmäklare. Han skulle ju hälsa på kungen, bära upp makt och stå i rikets tjänst som rikshushållare! Vågar jag drista mig till att fråga, så här i efterhand, pekade ändå inte detta på något? Något, ska vi kalla det för, ett exhibitionistiskt drag hos honom?

Så hände det då. Borg blev förälskad. I Dominica Peczynski.

Dominika som tidigare var en av medlemmarna i det skandalomsusade discobandet Army of Lovers. Nu företagsledare och PR-konsult. Den tidigare finansministern skilde sig från rektorn hemma i Katrineholm. Han åkte på kärlekssemester. Lät sig fotas i badbyxor. Ny frisyr. Lite pojkigt med kort lugg.

Så partajade Borg denna sommar i Stockholms skärgård och där beseglades hans öde. I samma ögonblick som det spreds att han hade blottat sig, stört sommarfriden med händer på fel ställen och kallat andra gäster för hora och slampa.

Ingen rök utan eld?

Det är där vi står nu. Eller rättare sagt: Det är där han står nu. På botten. ”Ministern med hästsvansen” har skrällt igen som sexistisk exhibitionist. Många skyndade till hans försvar. Det var väl inte så farligt ändå? Bara en vanlig svensk fyllefest?

Samhället har markerat. Det kan vi vara stolta över. Inte för att Anders Borg ligger ner. Nej, utan för att feminismens och jämställdhetens värden visade sig starka och hållbara. Machobeteende accepteras inte.

Nolltolerans är viktigt. För i detta nu lever sexismen. Människor fotas. Det läggs ut och skickas bilder. Våldtas. Utnyttjas. Tafsas på. Får skylla sig själva. Kommenteras. Begränsas. Feminismen och jämställdheten måste erövras igen och igen. Den är integrerad i samhällskroppen men också skör och utsatt.

Var det hästsvansen som förde Anders Borg till nuvarande läge?! Håret, skriver Nordiska muséet, är en berättelse om personen. Med en orakad armhåla, vaxade ben eller en tofs i nacken bryter vi normer, koder eller rättar in oss i ledet.
Det är nog inte alltid som skenet bedrar.

HELENA MYRSTENER
helena.myrstener@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Helena Myrstener

Det senaste från Krönikor

0 0kr