Har Kim Wall sig själv att skylla?

Krönikor/Samhälle.

MANSVÅLD. Kim Wall, hennes kropp har skändats av den person som skar den i bitar, i stycken, och sedan slängde kroppsdelarna som sopor i havet. Vi läser i media om detta fasansfulla och makabra våld mot en kvinna. Det går inte att greppa hur någon människa kan ha utfört detta.

Det är som att det aldrig går att vara trygg som kvinna. Rädslan att som kvinna utsättas för våld av män rivs upp igen av sadismen mot Kim Wall. Det går ett tag och det verkar vara lugnt och sedan kommer nya fall. En kvinna har våldtagits, filmats i realtid och lagts ut på facebook. Kvinnor har misshandlats eller dödats. Flickor har genom hot tvingats utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför en kamera.

Aldrig får vi vila. Vara trygga. Ständigt hotas kvinnors rörelsefrihet och kvinnors rätt att leva. Jag säger inte att kvinnor inte begår brott eller utövar våld men männen är överrepresenterade när det gäller pedofili, våldtäkt och misshandel. Det är flest män som har rasistiska åsikter och näthatar.  Som har högst lön även om de kanske inte hade högst betyg i skolan.

Självklart är inte detta den enda bilden av mannen. Män skapar också konst, diktar och komponerar. Forskar till gagn för oss alla och får fram hjälpmedel och mediciner. Men faktum kvarstår: det är mannen som tillåts ta för sig och ta sig olika rättigheter.

Kvinnor som tar för sig straffas ut ganska omgående. De är alltför normbrytande. De åker direkt. Det senaste exemplet på det är Anna Kinberg Batra. Men vi behöver inte gå till den offentliga scenen. Kvinnor som i sin vardag eller på nätet bryter normer skambeläggs ofta och det letas fel i hennes utseende, personlighet, kropp och kompetens. Det tystnar runt henne, på olika sätt.

Kim Wall var kvinnan som rörde sig fritt. Hon reste över världen. Hela världen var hennes arbetsplats. Hon var inte tyst. Men på en ubåt i Öresund tog allt slut. Det skulle inte förvåna mig om det finns de som undrar hur hon, som ensam kvinna, kunde gå ombord på en ubåt med en man hon inte kände. Det vet väl alla att varje kvinna måste vara uppmärksam när mannen som går bakom henne på gatan kan vara en potentiell väldtäktsman? Helst ta en taxi hem eller cykla så fort det bara går genom parken eller staden för att till sist kolla över ryggen innan hon sätter nyckeln i portlåset.

Med Kim Walls död berättas historien om den brutala mannen igen. Peter Madsen är häktad, misstänkt för mord och för att ha styckat Kim Walls kropp. Oavsett utgången är det åter igen en man som står i fokus. Det räcker för att berättelsen om mäns farlighet reproduceras och inplanteras i nya generationer. Parallellt kan det vara så att myten om kvinnan-som-får-skylla-sig-själv också reproduceras och kvinnors liv och rörelsefrihet begränsas.

I detta är både män och kvinnor generellt tagna som gisslan. Låt oss hedra Kim Wall och hennes minne genom att fortsätta kämpa för kvinnors rätt att leva och röra sig fritt.

HELENA MYRSTENER
helena.myrstener@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Helena Myrstener

Det senaste från Krönikor

0 0kr