Essensen i rockärmen

Krönikor/Samhälle.


FARLIGT TANKEGODS. I Sverigedemokraternas principprogram talas det om ”nedärvd essens”. Melker Garay funderar, så här inför valet, över detta faktum och vad som skulle kunna tänkas vara SD:s egen essens.

 

Jag undrar om de som kommer att rösta på Sverigedemokraterna har satt sig in i partiets principprogram? I det går att läsa att det som har betydelse för en individs utveckling är arv och miljö, men även — och detta är viktigt — en ”nedärvd essens” hos varje människa. Essens är ordet.

All forskning och genetisk kartläggning visar att det inte går att finna en ”essens” i människans genetiska kod. Uppenbart är däremot att SD:s befängda rasideologiska övertygelse skapar en grogrund för hat mellan människor.

Tyskland har idag problem med våldshandlingar som vilar på just sådana rasbiologiska vanföreställningar; tankegods som högerextrema åberopar när de jagar människor med utländskt utseende på gatorna, senast i Dresden och Chemnitz.

Invandrare i Sverige som tänkt sig att rösta på SD har börjat tvivla på att det verkligen är ett parti för dem. Speciellt nu när det har kommit fram att svenska medborgare med dubbla medborgarskap måste avsäga sig ett av dem. Betänk bara de syrianer som en dag vill återvända hem när kriget är över.

Jag undrar nu vad som kommer att hända den dagen när Jimmie Åkesson inte längre har rollen som partiledare? När man hör SD:s representanter i olika kommuner häva ur sig de mest rasistiska uttalanden blir man minst sagt orolig.

Att en väljare har svårt för de två olika blockens politik är en sak, men det är högst oansvarigt att rösta fram ett parti som i sitt principprogram för rasbiologiska resonemang. En väljare som är emot invandring är en sak, men att rösta fram ett parti som vill frånta människor deras dubbla medborgarskap är rent vansinne.

Det är därför jag undrar om de som kommer att rösta på SD har satt sig in i partiets principprogram.

MELKER GARAY
melker.garay@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar och filmer av Melker Garay

Melker Garay är författare och bildkonstnär. Han äger och driver med sina kollegor Opulens. Han är född i Chile, kom till Sverige som fyraåring och bor idag i Norrköping. Hans skönlitteratur kretsar kring existentiella och filosofiska frågor. Mer om författaren Melker Garay: www.garay.se

Det senaste från Krönikor

USA-2021

Ett USA i sönderfall

ESSENTIALISM. ”När essentialistiskt, platonskt tänkande gör sig gällande på samhällsarenan vittnar det inte
0 0kr