Det finns ingen nationell suveränitet i pandemier

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård. Bildkällor: Pixabay.com och PNG Guru.

PANDEMI. Coronavirusets sociala, ekonomiska och politiska effekter kan leda till två möjliga scenarier för världen. En mer desintegrerad, fattigare och oroligare värld. Eller en mer integrerad, rikare och öppnare värld. Hur saker och ting kommer att utveckla sig beror även på hur vi agerar eller inte agerar.

 

Coronaviruset skiljer sig mycket från andra historiska pandemier, bland annat eftersom att den äger rum i en tid när världen är mer integrerad än någonsin. Även om många experter, debattörer och aktivister skriver om vikten av ett mer globalt samarbete så finns det också en motsatt trend. Nämligen den att man anser, eller hoppas på, att viruset ska ses som ett bevis på att den globala utvecklingen måste upphöra till förmån för nationalstatens primat.

VLADAN LAUSEVIC
vladan.lausevic@opulens.se

Vladan Lausevic är stockholmare och aktiv som skribent, liberal debattör och aktivist med intresse för såväl mjuka som hårda politiska frågor. I bagaget har en examen i historia och Europastudier. Vladans motto: “Jag har ingen identitet, jag har bara identiteter”.

Det senaste från Krönikor

0 0kr