Riv upp allt försvarssamarbete med Ungern!

Debatt.
Jas Gripen, Ungern, Ukrainakriget, vapenexport
Montage: Opulens.

NATO. ”Sverige binder militära resurser till en semidiktatur istället för att skicka Jas 39 Gripen till Ukraina där de kan försvara en demokrati mot en diktatur.” Det skriver Anders Malmros som är starkt kritisk till att Sverige nu förlänger sitt avtal med Ungern.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Sverige säljer fyra nya Jas 39 Gripen C-plan till Ungern och förlänger sitt avtal om stöd och logistik för befintliga plan med 10 år till.

“Det här avtalet kommer förstärka den europeiska säkerheten” säger Ulf Kristersson.

Ingenting kunde vara mer fel. Den europiska säkerheten och den svenska säkerheten bygger på väldigt mycket på hur dikataturen i Ryssland utvecklas och om Ukraina lyckas försvara sig mot den ryska invasionen som inleddes 24:e februari 2022 och ännu tidigare 2014.

Ulf Kristersson ljuger värre än shetlandsponny. Det finns flera anledningar till att vi inte ska belöna Victor Orban och Ungern. Nedan följer några.

Victor Orban som innehaft posten som statsminister i Ungern i snart 14 år är Vladimir Putins bästa vän i EU. Ungern har som enda land i EU blockerat ett stöd på 50 miljarder Euro till Ukraina sedan förra året. I ungersk tv tillåts ultranationalister fantisera om en framtid där Ungern kan annektera Transkarpatien. Transkarpatien är idag en del av Ukraina med en stor ungersktalande befolkning.

Ungern är ett Ryssland i miniatyr där hbtq-personer närmast förföljs. Det är förbjudet för barn i Ungern att få information om homosexualitet. För att inte tala om media. Victor Orban har direkt kontroll över public service och privata mediakoncerner genom vänskapsband. I Ungern finns det särskilda domstolar med domare som utses direkt av justittieministern d v s inte oberoende. Ungern kan därför ses som en semi-diktatur som trots det tillåts ha inflytande i EU.

Risken för militärtekniskt spionage är överhängande. Ryska spioner har figurerat i media med att “vila upp sig” på ungerska semesterorter. Närmare 80 procent av Ungerns fossilgas kommer från Ryssland, vilket gör Ungern opålitligt i försvarstekniska samarbeten då lojaliteten är högst oklar.

Sverige binder militära resurser till en semidiktatur istället för att skicka Jas 39 Gripen till Ukraina där de kan försvara en demokrati mot en diktatur.

Som vanligt gör det hägrande Nato-medlemskapet att omdöme och intellekt sätts på undantag.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se
ANDERS MALMROS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr