Män har blivit lurade sedan urminnes tider

Debatt.
Montage: Opulens.

KÖNSRELATERAT. ”Mannen kanske inte alltid ens fattar att han blivit bedragen. Om han inser det, vill han ogärna erkänna det för sig själv, än mindre för utomstående”, skriver Pär Axelsson i en replik på Karolina Bergströms filmkrönika om kvinnliga svindlare i måndags.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Karolina Bergström har skrivit en intressant artikel om den kvinnliga svindlaren. Hon uttrycker en fascination över att även kvinnor kan göra sig skyldiga till ett sådant brott. Lite roat, som ett tecken på att jämställdhet vinner ny mark.

Det säger mer om skribenten än om ämnet i sig. Jag anser att hon inför manliga läsare slår in öppna dörrar. I alla fall för de män som har färre år framför sig än bakom sig, som inte är fyllda av prestige och/eller saknar förmåga till analys. Vi vet att kvinnor på många områden är smartare än män.

Vilket är skälet? Ett enda svar finns förstås inte. Men några ingångar för mig är att kvinnor, genom naturens en gång för alla bestämda kvinnomonopol – att föda fram ett liv – befinner sig närmare de verkliga känslorna. De som formar och förstår det verkliga livet. Jag tror att kvinnor befinner sig närmare livet. Därför kan de enklare än män se bakom fasader och schabloner. De kan känna igen dem och skapa metoder och taktik för att ta sig bakom den och ”ändå bestämma”.

I avgörande lägen värderas kvinnor högre än män.

Märk väl, jag ser inga problem med det. Jag älskar kvinnor. En bra sentens är: bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna.

I avgörande lägen värderas kvinnor högre än män. Utropet ”Kvinnor och barn först” har ekat genom katastrofer sedan tidernas begynnelse. Det har inget med metoo att göra. Utan om släktets fortlevnad. En kvinna är i ett barns första kritiska tid nödvändig för avkommans överlevnad. Det andra är att en kvinna kanske kan bli mamma till drygt tio barn. En frisk man kan i princip bli pappa till nästan hur många barn som helst. Mannen är därför överflödig på ett annat sätt än kvinnor och barn. Brutal ekonomi, absolut inget annat.

När det gäller det sexualitet hävdar jag att kvinnan på ett vis har ett övertag. Inte fysiskt, där talar sexualbrotten sitt fruktansvärda språk. Men emotionellt. För den gängse bilden är att kvinnan ska säga ja eller nej, hon kan ”släppa till”. Män förutsätts, och kanske också förväntas, alltid vilja. Om inte är det väl ”något fel” på honom.

Dinter utan filter

Lyssna på vår podd där Richard Dinter besöker olika författare runt om i landet.
Lyssna på podden

Till följd av detta kan en kvinna attrahera, i dagligt tal förvrida huvudet på, en man på ett annat sätt än det omvända. Att kvinnliga spioner ofta når framgångar är ingen hemlighet. I sängvärmen och i en mjuk kvinnofamn släpper spärrar. Det vet både KGB och CIA.

Mannen kanske inte alltid ens fattar att han blivit bedragen. Om han inser det, vill han ogärna erkänna det för sig själv, än mindre för utomstående.

Antalet så kallade romansbedrägerier, den moderna termen för sol-och-vår ökar. Där är kvinnor ofta svindlare. Kvinnor från Thailand, forna Östeuropa och Filippinerna som söker hjälp från svenska män susar frekvent genom nätets servrar. Begreppet sugar-daddy har inte tagits ur luften. Vem som är offer respektive förövare i en sådan relation är oklart. En vän som är kriminalpolis suckar över de tre farliga K:na. Knall, kåt och kontokort.

Så Karolina, din fascination över att det finns kvinnliga bedragare är nog faktiskt könsrelaterad. En värld av män vet den här gången mer än du.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se
PÄR AXELSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr