Ålderismen är en djupt förankrad konvention

Debatt.
Ålderstrappan i kurbitsmåleri av Winter Carl Hansson i Danielsgården, Bingsjö, 1799. (Bildkälla: Wikipedia)
Ålderstrappan i kurbitsmåleri av Winter Carl Hansson i Danielsgården, Bingsjö, 1799. (Bildkälla: Wikipedia)

ÅLDERSSKILLNADER. “Börjar vi närma oss tjugo, för att inte säga fyrtio års diff, då är det dags för kvällstidningsrubriker. Ja, alltså om det är kvinnan som är några decennier äldre än mannen”, skriver Katrine Hamori.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Aftonbladet skrev häromdagen om paret Iris 82 år och Mohamed 37 år med foto och fetstil och ett litet rött hjärta på löpet. Flera andra medier hakade på. Det gulliga hjärtat är lätt att uppfatta som ett sorts urskuldande för att de lägger ut kärlekshistorien som om det vore ett förhållande mellan vilken kvinna och man som helst. Det är det alltså inte enligt Aftonbladet, utan en världsnyhet i paritet med skogsbränder och attentat. Det handlar om en mycket äldre kvinna och en mycket yngre man som funnit kärleken och medierna vet ju att detta är en kittlande ovanlighet som läsarna sannolikt läser med mycket olika ögon.

Men det är nog inte svårt att gissa sig till att majoriteten skadeglatt kommer kommentera den stora åldersskillnaden som alltså består av att kvinnan är 42 äldre än mannen. Det omvända skapar inte rubriker. Där är patriarkatet fast förankrat i historisk tid. Då skulle borgerskapets man gifta sig med en yngre kvinna, inte enbart som man kan tro för att säkra släktens fortlevnad, utan även av ekonomiska skäl. Mannen skulle kunna försörja hustrun, det var självklart att en kvinna ur den högre socialgruppen skulle vara det vi idag kallar hemmafru, inte för att sköta hemmet, hushållet och barnen för det gjorde pigor och hembiträden. Hustrun skulle föda barn. Fast helst inte fler än två, fick man två flickor, gick det i och för sig an att fortsätta föda tills ett gossebarn producerats. Alltför många barn sågs inte med alltför blida ögon, det ansågs slarvigt och kanske till och med som tecken på liderlighet.

Barnbegränsning är verkligen inget nytt påfund. Redan de gamla grekerna… för att inte tala om romarna och kineserna kände till avbrutna samlag och kondomer av djurtarmar. Vaginalsköljning med ättikslösning kände de flesta kvinnor till. Här en vits apråpå det: En amerikansk turist ser sig om i hotellrummet i Paris, hon får syn på bidén på toaletten och utbrister: ”How cute! Is this to wash the baby in?” Portieren svarar lakoniskt: ”Mais non, madame. It is to wash the baby out.”

Eftersom kvinnans biologiska klockan visar rätt tid 18-25, var det den ålder som ansågs lämplig för en kvinna att stå brud. Dessutom skulle hon gärna innan tonåren bildat sig. Inte för mycket, men så pass att hon kunde föra sig och konversera och förstå sig på makens yrkesliv. Mannen å sin sida skulle ha sått sin vildhavre, helst utomlands, erhållit ett respektabelt yrke och inkomst som försäkrade tak över huvudet och mat på bordet, gärna en flygel och tavlor också, för den kommande familjen. Och det kunde han inte fixa i en handvändning, därav följer att om hustrun var ung så var sällan maken det.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Vi talar alltså om borgerskapets diskreta charm här. Övriga gifte sig eller gick i lag på andra premisser, där var ju kvinnan ofta en del i en arbetsgemenskap på ett helt annat sätt.

Den här sedvänjan om åldersskillnad mellan de bägge parterna i en parrelation är så ordentligt paketerad i vårt kulturella bagage att det fortfarande ses som självklart att en man får vara äldre och en kvinna yngre i en heterosexuell parrelation. Det är väl inte längre ekonomiska eller biologiska orsaker som styr, utan det har helt enkelt blivit en konvention som när den bryts till och med skapar tidningsrubriker. Genom att uppmärksamma att en äldre kvinna och en yngre man är ett par, cementeras en patriarkal struktur som fortfarande är starkt förankrad i de flestas medvetande.

När en åttioårig före detta chef för ett megastort företag blir far till ett nytt barn är det en nyhet av den enkla anledningen att det faktiskt är något extraordinärt att en så gammal man har förmågan. Redan vid femtioårsåldern sägs det att mannens spermier börjar bli färre och mindre alerta, något som det inte gärna pratas högt om. Kvinnors klimakterium behöver man ju inte precis mikroskop för att förstå när det inträffar.

Dejtingsidor som Tinder och Match kan väl knappast anses som spjutspetsar i jämlikhetshänseende. Snarare är det tvärtom. Här är konventionen och förlegade könsnormer i det närmaste självklara. Nåde den äldre kvinna som tydligt skriver i sin profil att hon helst vill dejta män några år yngre än hon själv. Om hon som själv frankt deklarerar att hon kan tänka sig att träffa män tio, tjugo år yngre än hon själv, då är det nästan att tigga om dumma kommentarer och blockeringar från förskräckta karlar. En blockering är kränkande och fult sätt att säga nej tack på. Med ett tryck har man förpassat den andra rakt ner i soptunnan.

Skaffa dig en hund då.

En del män skriver att frugan gått bort och nu känns det ensamt och tomt i stugan. Nu vill de så snart som möjligt hitta någon som finns där, någon som blir glad när man kommer hem, någon som gillar att kela i soffan. Mannen själv är i den ålder då det kan hända att hustrun gått bort men han listar sitt önskemål om kvinnans ålder: 25 år, “och uppåt” kanske han tillägger för skams skull. Då är det lätt att man tänker; men för helskotta. Skaffa dig en hund då.

En åldersskillnad på fem, max tio år är idag inget som överhuvudtaget väcker någon som helst reaktion, i alla fall inte om en part är runt fyrtio och den andra cirka femtio. Det är fortfarande socialt acceptabelt, oavsett könstillhörighet. Men börjar vi närma oss tjugo, för att inte säga fyrtio års diff, då är det dags för kvällstidningsrubriker. Ja, alltså om det är kvinnan som är några decennier äldre än mannen. Normen och gränsdragningen för vad som är helt i linje med konventionen har knappast ändrats sedan vår tideräknings begynnelse.

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se
KATRINE HAMORI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr