Brasiliens urbefolkning betalar det högsta priset

Samhälle.
Collage: Opulens

PANDEMIN. “Till och med Bolsonaros traditionella väljare, de evangelikala kristna, håller på att undersöka möjligheterna att avsätta honom via en politisk dom”, skriver Ana Valdés.

Brasiliens siffror oroar världen. 10 000 nya smittade per dag och 3 950 döda de senaste dygnen i coronaviruset. Presidenten Jair Bolsonaro (som i förra veckan avskedade sex av sina ministrar inklusive de mäktiga militärerna som har styrt landet bakom kulisserna) riktade ett tal till nationen utan munskydd, med budskapet att det inte är värt att stanna hemma.

Hans motstånd mot vad forskarna och landets hälsoexperter rekommenderar har fått honom att bli persona non grata i stora kretsar. ”Fora Bolsonaro”, skriker alla. Till och med Bolsonaros traditionella väljare, de evangelikala kristna, håller på att undersöka möjligheterna att avsätta honom via en politisk dom. Tillsammans med katoliker och de viktiga umbanda-prästerna försöker 300 religiösa grupper avsätta honom via ett politiskt beslut. Och riksdagen varnar honom. Att korruptionsanklagelserna mot den tidigare presidenten Lula da Silvas hävts oroar också Bolsonaro mycket. Han vet att vid nästa valet är det bara Lula som kan besegra honom.

Alla betalar inte samma pris för pandemin. Trots att landet är förlamat och ekonomin inte visar några signaler på återhämtning fortsätter avhyvlingen av Amazonas skogar och vräkningarna av indianska byar. Urbefolkningen betalar det högsta priset. Många stammar bor längs Amazonfloden utan tillgång till sjukvård, de måste paddla kanot i flera dygn för att nå Manaus, huvudstaden för Amazonas.

Staden, som en gång i tiden var en av världens rikaste städer när Brasilien hade monopol på gummiträd, är idag en spökstad. 75 procent av befolkningen är smittad av Coronavirus och syrgasen, som är livsnödvändig för att behandla de smittade patienterna, har tagit slut.

Venezuelas president Nicolás Maduro, ärkefienden till Bolsonaro, skickade häromdagen en gåva på 135 000 liter syre till Manaus. Survival är en engelsk baserad icke-statlig organisation som arbetar med biståndsarbetare som hjälper urbefolkningen att hävda sin rätt till mark och sjukvård. Många av dessa stammar har få medlemmar – om en smittas, smittas alla och de kan utplånas. Just nu är 116 indianstammar smittade av Covid-19, 55000 människor ur de äldsta grupperna, yanomami, xixous, guarani, matis, är sjuka. I stammar som awa, som bara består av några hundratals, finns stor risk att de kommer utplånas helt.

Bolsonaro har tagit bort alla skydd som garanterade indianerna rättigheter och som inte låtit inkräktare ockupera deras mark. Hundratals indianledare kräver att Bolsonaro prioriterar vaccination bland Amazonas invånare, eftersom de saknar immunitet mot coronaviruset. I en video som spreds i dagarna vänder sig hundratals brasilianska borgmästare mot omvärlden och ber om internationell hjälp.

Favelan Rocinha i Rio de Janeiro, ett utsatt kvarter med 865000 kvadrat kilometer och 60000 invånare, är också ett område där pandemin härskar. I början av sjukdomen var det knarkbaronerna som styrde kampen mot smittan. De hotade med att döda alla som inte följde karantänen och desinficerade gatorna med alkohol. De startade ett eget ambulanssystem, eftersom de vanliga ambulanserna inte vågade komma in favelorna.

Favelorna är platser där staten abdikerat och varken offentlig sjukvård eller rättvisa tillämpas. Knarklangare har tagit makten men de kan inte bekämpa pandemin ensamma. Just nu råder en skör fred mellan staten och langarna, de behöver varandra.

Vaccinet som Brasilien har köpt har inte räckt. Just nu satsas stora resurser på att utveckla ett eget vaccin tillverkat av brasilianska ingredienser. Butanvac, som det heter, är utvecklad av Butanta Institutet, ett välkänt brasilianskt forskningsinstitut.

Brasilien ser sin största kris sedan 1977 och folkets hopp är polariserat: några hoppas på Lula och andra på militärerna.

ANA VALDÉS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Samhälle

0 0kr