Småförlag bär upp Nobelpristagarna i Sverige

Nyheter.
Celanders förlag har gett ut två av Abdulrazak Gurnahs romaner på svenska: “Paradiset” (2012) och “Den sista gåvan”( 2015). Böckerna är översatta av Helena Hansson. Vilket förlag som Abdulrazak Gurnah nu väljer att ge ut sina böcker på i Sverige är upp till författaren och hans agent. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)

SMÅFÖRLAG. Ersatz, Ariel, Rámus och nu Celanders – en majoritet av de senaste årens Nobelpristagare i litteratur har i Sverige varit publicerade på små förlag.

– Det är så här det ser ut. Utländska kvalitetsförfattare har hamnat hos en undervegetation av förlag, säger förläggaren Per Bergström.

Åtta av elva Nobelpristagare utgivna på små förlag

2021 Abdulrazak Gurnah, Storbritannien (född i Zanzibar), utgiven på Celanders förlag, som drivs av Henrik Celander.

2020 Louise Glück, USA, utgiven på Rámus förlag, som drivs av Per Bergström och Thomas Alm.

2019 Peter Handke, Österrike, utgiven på Albert Bonniers förlag, som dock inte hade gett ut en bok av honom på över tio år.

2018 Olga Tokarczuk, Polen, under flera år utgiven på Ariel förlag, som drivs av Michael Nydahl, dock skrev förlaget över författarskapet till Albert Bonniers förlag en tid innan hon tilldelades priset.

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien (född i Japan), utgiven på Wahlström & Widstrand (som är en del av Bonnier-förlagen).

2016 Bob Dylan, USA, prisades främst för sina låttexter, men har även skrivit böcker. Norstedts ägde rättigheterna när han fick priset, men det var det lilla och hemlighetsfulla förlaget Bakhåll som dittills gett ut hans böcker.

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland, utgiven på Ersatz, som drivs av Ola Wallin och Anna Bengtsson.

2014 Patrick Modiano, Frankrike, utgiven på Elisabeth Grate bokförlag, som drivs av Elisabeth Grate och Mathias Grate.

2013 Alice Munro, Kanada, utgiven på Atlas, ett lite större mindre förlag som är en del av föreningen Arena-gruppen, förlagschef är Jesper Bengtsson.

2012 Mo Yan, Kina, utgiven på Bokförlaget Tranan, som drivs av Johannes Holmqvist och grundaren Styrbjörn Gustafsson.

2011 Tomas Tranströmer, Sverige, utgiven på Albert Bonniers förlag, men var till skillnad från övriga pristagare på listan svensk.

Hos de stora förlagen ligger champagnen på kylning när det vankas tillkännagivande av litteraturpristagare. I Henrik Celanders kylskåp fanns det bara en flaska god fransk cider när Svenska Akademien meddelade att priset i år går till Abdulrazak Gurnah.

Viktor Andersson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr