Samernas hjälte hedras i hyllad teaterpjäs

Nyheter.
Först i juni i år fick de svenska samerna i Saarivouma rätt av Høyesterett i Norge att låta sina renar beta i Norge. Tvisten har pågått under många år och är en följd av att det inte längre finns någon renbeteskonvention som godkänts av båda länder. Arkivbild. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk)

RENBETESKONVENTION. I Sápmi betraktas Udtja Lasse som en hjälte. Bland icke-samer vet däremot få vem han var. I höst har hans berättelser givits ut i en ny bok samtidigt som Giron Sámi Teáhter turnerar med en hyllad pjäs om hans liv.

Lars Norberg

Levde 1934 till 2021. Föddes i Varjisträsk, Varggájaure, i trakterna av Udtja sameby i Norrbotten. Efter studier i juridik och mänskliga rättigheter hade han en lång karriär som diplomat i den svenska utrikesförvaltningen.Senare fick han regeringens uppdrag att leda den svenska delegationen i de norsk-svenska förhandlingarna om en ny renbeteskonvention. Tre års arbete slutade med att regeringen entledigade honom från uppdraget. Under pseudonymen Udtja Lasse skrev han då ”Begrav mitt hjärta i Udtjajaure” som han gav ut på eget förlag.

Boken ligger till grund för teaterpjäsen med samma titel. Manusförfattaren Tomas Bretsky träffade flera gånger Lars Norberg under arbetet med pjäsen. Denne hann också höra en läsning av det färdiga manuset för sin bortgång.

Aktuell: Med boken ”Minnen och historier från Lappmarken” (Elisabeth Grate förlag) och pjäsen ”Begrav mitt hjärta i Udtjajaure” (Östersund 22/11, Strömsund 23/11, Undersåker 25/11, Skålan 26/11, Funäsdalen 29/11, Idre 30/11, Sundsvall 2/12, Hudiksvall 4/12, Stockholm 5/11, Visby 7/12, Stockholm 9–10/11).

Som ”en av livets ljuvligaste dofter” beskriver han ”kåtatäven” – en blandning av olika doftförnimmelser, syn- och hörselintryck framkallade av brinnande björkved, kaffepannan och nytjärade redskap. När han blir varse den känner han sig hemma och vill inte vara någon annanstans.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr