Pullman avgår som ordförande efter kontrovers

Nyheter.
Philip Pullman avgår som författarförbundets ordförande i Storbritannien (foto: Yui Mok)

MENINGSSKILJAKTIGHET. Författaren Philip Pullman, som bland annat har skrivit boken “Guldkompassen”, avgår som författarförbundets ordförande i Storbritannien, efter en kontrovers kring en bok förra året, skriver BBC.

Kate Clanchys självbiografi “Some kids I taught and what they taught me” fick kritik för att vara rasistisk, men Pullman stöttade Clanchy och tyckte att boken var “human och varm”. Författarförbundet tog avstånd från hans kommentarer.

Nu väljer Pullman att avgå, eftersom han inte känner sig fri att uttrycka sina personliga åsikter som ordförande. Han beklagar att hans personliga åsikter har tagits för författarförbundets, eftersom de därmed har dragits in i kontroversen.

Pullman har också twittrat att kritiken mot Clanchy var balanserad och att alla människor oavsett hudfärg förtjänar respekt.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr