Kan AI konkurrera ut författare i romance-genren?

Nyheter.
Foto: Wikimedia Commons

ROMANTIK. Försäljningen av så kallad romance-litteratur fortsätter att öka, men nu finns farhågor om att författarna kan få konkurrens av en artificiell intelligens som är i kontinuerlig utveckling.

Genren romance-litteratur har ökat i popularitet den senaste tiden, och försäljningen av romantisk fiktion i USA ökade med 52,4 procent förra året, medan försäljningen i Storbritannien har mer än fördubblats under de senaste tre åren.

I en artikel publicerad av BBC uttrycker nu Julia Quinn, författare till den bästsäljande Bridgerton-serien, farhågan att en AI som ChatGPT, kan utgöra ett potentiellt hot mot författares försörjningsmöjligheter. ChatGPT har nämligen förmågan att skriva skönlitterära texter och även om kvaliteten ännu inte är den allra bästa, förbättras dess kapacitet kontinuerligt. Quinn tror dock att mänsklig kreativitet alltid kommer att komma ha företräde eftersom så mycket av berättandet handlar om författarens röst, vilket är något hon förmodar att en AI inte kan imitera på ett övertygande vis.

Helen Hoang, bästsäljande författare inom romance-genren, tror att en AI möjligtvis kan användas för att göra skrivprocessen lättare för författare, men att den aldrig kommer att kunna ersätta den skrivande människan.

Men eftersom romance-böcker ofta skrivs enligt en bestämd och förutsägbar mall, är det kanske inte så konstigt om en del tror att en avancerad AI skulle kunna skriva sådana böcker på löpande band. Jean Fullerton, ordföranden för den brittiskbaserade Romantic Novelists’ Association menar dock att dessa missar poängen, eftersom dessa romantiska romaner för det mesta bygger på en individs unika perspektiv när det gäller kärlek och relationer.

Läs mer HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr