Johannes Klenell: “Det finns en övertro på samtalet”

Nyheter.
Johannes Klenell anser att det krävs mer än det fria samtalet i sig för att det ska leda till ett möte mellan parterna. (Foto: Wiki Commons. Licens: CC BY-SA 4.0)

POLARISERING. Stina Oscarson tilldelas priset Torgny Segerstedts Frihetspenna, bland annat för att hon ger utrymme åt alternativa röster i offentliga samtal, för att minska polarisering. Men Johannes Klenell tror att det krävs mer än samtalet i sig för att parterna ska mötas. 

Stina Oscarson tilldelas årets Frihetspenna med motiveringen:  “Stina Oscarson påminner oss i sitt författarskap och sin publicistik om att det offentliga samtalet i en levande demokrati måste ge utrymme för alternativa röster. Utan att tveka inpräntar hon med konsekvens och integritet betydelsen av en förbehållslös respekt för det fria ordet.”

Journalisten och dramatikern Stina Oscarson vinner Frihetspennan, ett pris som årligen delas ut till en publicist som verkar i antinazisten Torgny Segerstedts anda. I motiveringen står det bland annat att Oscarson påminner oss om att vi i en demokrati måste ge utrymme för alternativa röster i det offentliga samtalet. Men många har riktat kritik mot det utrymme Oscarson har givit personer med kontroversiella åsikter i sina intervjuer, bland annat i Svenska Dagbladets samtalsserie Den polariserade debatten som publicerades för att skapa möten med oliktänkande.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr