Exklusiv hiphop-utställning under Malmö Dance Week

Nyheter.
Martha Diaz och hiphoplegenden Paradise Gray är i Malmö med sin utställning om hiphopens historia. (Foto: Stefan Bergmark)

HIPHOPKULTUR. Hiphoplegenden Paradise Gray har tillsammans med Martha Diaz kommit till Malmö Dance Week med sin utställning om hiphopens historia. Utställningen är en del av arbetet med hiphopmuseet som håller på att byggas i New York och visas för första gången utanför USA. 

Malmö Dance week, som just nu pågår i Malmö, har i år fått långväga besök av hiphoplegenden Paradise Gray och Martha Diaz från hiphopmuseet UHHM (Universal Hip Hop Museum) som håller på att byggas i New York. Tillsammans med Malmö Stad är festivalen den första att presentera delar av deras utställning om hiphopens historia, som Gray och Diaz själva berättar om under en guidad visning på Gustav Adolfs torg varje dag under veckan.

– Den här utställningen är väldigt speciell för oss, vi har gjort research och studerat hiphopens historia i Sverige och vill skapa broar och kontakt till hiphopen här för att människor ska veta att det inte finns någon skillnad mellan våra kulturer eller vårt folk, säger Paradise Gray, hiphoplegend och tidigare bokningsansvarig på den kända klubben The Latin Quarters i New York.

Han och Martha Diaz håller just nu på att samla ihop material till hiphopmuseet i stadsdelen Bronx som förväntas bli klart om två år. De största stjärnorna från musiken och dansen har varit med och skänkt både fysiska saker och delat med sig av viktiga historier, kunskap och fakta om hiphopens historia, berättar Martin Rosén, projektledare för Malmö Dance Week.

– Vi vill samla in hiphop-berättelser från hela världen och att vi kommer till Malmö ger oss möjlighet att lära oss mer och koppla samman artefakterna och samlingarna som finns här med vårt museum i Bronx , säger Martha.

Utställningen är skräddarsydd just för Malmö och festivalen och presenterar hiphophistoria genom 40 tryckta ark med foton och berättelser. Med utställningen vill de visa unga människor i Sverige att de förstår vad de går igenom, att de står inför liknande svårigheter som dem som ungdomarna i USA stöter på.

– Vi är här för att lära folk om hiphopens historia och hur den har använts i Bronx för att få folk bort från gatan och bort från våld, säger Gray.

Gray och Diaz har hört om mordet på den svenska rapparen Einár som nyligen sköts ihjäl i Stockholm. Diaz menar att hiphopen inte kan beskyllas för det våld som finns på gatan, utan våld som förekommer i musiken vittnar snarare om ett djupare bakomliggande samhällsproblem.

– Hiphopen är ett sätt att uttrycka sig, ett rop på hjälp. Jag skyller på media, för det finns en kommersialisering av musiken som inte är intresserad av samma sak som kulturen, vilket är att bygga gemenskap, säger hon, och Gray jämför det med att vara afroamerikan i USA eller invandrare i Sverige.

– Folk har skyllt på oss för de förhållanden som finns inom vårt community som vi inte har någon kontroll över. Vi startade inte fighten. Hiphopen har lyckats skapa de broar över samhällsklyftor som religionen och politiken har misslyckats med.

Med det nya museet UHHM vill de ändra hiphopens narrativ och lyfta fram legender inom musiken.

– Vi vill prata om den riktiga hiphopen, och den är inte gjord för våld utan för att frigöra oss själva och skapa en ny värld med möjligheter, kärlek och hopp, säger Diaz.

Martin Rosén, projektledare för Malmö Dance Week, hade en dröm om att bjuda Gray och Diaz till festivalen redan förra året.

– Vi har många gäster från runtom i världen som kommer att delta på tävlingen Hip Hop Weekend i helgen, för dem är det en jättegrej att få sitta och prata med Paradise Gray, som varit med sedan hiphopens första tid och som än idag bor i Bronx, säger han. 

Rosén hoppas att utställningen ska lära folk mer om hiphopkulturen och dess rötter, hur den har påverkat samhället och vad den har kommit till idag.

– Och att folk ska upptäcka hiphopens fina, positiva kraft. Igår var det fest på baren Metro och jag reflekterade över att vissa som var där aldrig skulle ha ställt sig upp och dansat på en vanlig kväll, men här gjorde de det. Just för att det är en sådan härlig energi utan prestige, avslutar han.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr