Belarus kastas ut ur EBU

Nyheter.
Zena tävlade för Belarus i Eurovision Song Contest 2019. (Foto: Henrik Montgomery/TT)

UTESLUTNING. Den europeiska radio- och tv-unionen utesluter Belarus public service-bolag BTRC, uppger SVT:s Kulturnyheterna. Nyheten meddelas i ett pressmeddelande från EBU.

Beslutet grundas på att bolaget, trots upprepade påstötningar, inte lever upp till kraven på yttrandefrihet och oberoende.

EBU skriver i pressmeddelandet att man “noggrant har övervakat” situationen för de fria medierna i landet och uppmanat BTRC att arbeta för yttrandefrihet, oberoende och ansvarsfullhet. Efter rapporter om att tv-bolaget har sänt intervjuer som gjorts under tvång och visat inslag som “väckt andra allvarliga och rätt exceptionella” frågor utesluts bolaget ur unionen.

I mars diskades Belarus från deltagande i årets Eurovision Song Contest efter att två gånger ha försökt tävla med bidrag som ansågs vara för politiska.

Tidigare i år tog den svenska liberalen Karin Karlsbro initiativ till en kampanj för att stoppa landet från deltagande i Eurovision Song Contest. Hon menar att ett samarbete mellan EBU och den belarusiska statstelevisionen är oacceptabelt eftersom dess chef Ivan Eismont finns med på EU:s sanktionslista över personer som kränker mänskliga rättigheter.

“Det är fegt att det krävdes en internationell kris för att EBU skulle agera” skriver Karin Karlsbro nu i ett pressmeddelande.

“Det belarusiska statstelevisionen skulle ha sparkats ut för länge sedan, inte veckan efter Eurovision Song Contest när EBU inte längre står i strålkastarljuset”.

Även Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus har ställt krav på att det belarusiska tv-bolaget borde stängas ute från Eurovision med hänvisning till att tv-bolaget förföljer sina egna medarbetare.

BTRC har nu två veckor på sig att svara innan uteslutningen träder i kraft.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr