Albumsläpp om uppbrott

Nyheter.
Idag ger sig Kristina Issa ut på turné med sitt nya album Where do we go, som har release i helgen. (Foto: Nadim Elazzeh)

ALBUMAKTUELL. Idag ger sig Kristina Issa ut på spelturné med sitt band och nya album Where do we go som handlar om olika slags uppbrott. Från sin partner, sitt hemland och sitt gamla jag. 

Kristina Issa live

9 december – Göteborg, Folkteatern kl 19.30 och kl 21.30

11 december – Stockholm, Reimersholme Hotel

17 december – Malmö, Victoriateatern

När Issa inte skriver egen musik jobbar hon som kompositör för Sveriges Radio, SVT och för teatrar runt om i Sverige.

Hon har själv satt upp de två föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia.

Förutom albumsläppet är hon just nu aktuell som en av huvudrollerna i pjäsen Kärlek skonar ingen som spelas på Göteborgs Operan.

Kristina Issas nysläppta album Where do we go firas med releasefest i Stockholm på lördag, en del av spelplanen till Sveriges tre största städer som börjar idag.

– Det är så fint för en releasefest är ju en release, att man officiellt släpper någonting och går vidare. Och det är det hela albumet handlar om, om uppbrott och att hitta livet på nytt, säger Kristina Issa, artist och kompositör.

De tio spåren på Issas tredje album kretsar kring att släppa taget om olika typer av relationer, till en partner, en karriär eller till jorden som hotas av miljöförstöringar. Till skillnad från tidigare musiksläpp har Issas egna, inre känslor fått stå i fokus på Where do we go. Någonting som har varit brinnande i henne har fått komma fram i musiken, berättar hon.

– Ett uppbrott mellan mig och en annan person är till exempel något jag inte har vågat skriva om innan, det har känts så utlämnande för den andra. Men den här gången kände jag att det behövdes, jag vågade tänka på mig själv i det.

Albumet kom till i en fas i livet då Issa kände sig förvirrad och osäker på åt vilket håll hon skulle gå. Hon har flera uppbrott i sitt bagage. Med bakgrund i det krigsdrabbade Syrien upplever hon det som att leva i exil från sin familj och sina vänner. Ett uppbrott med ett land som är på väg att försvinna ur ens händer, som hon beskriver det.

Men den största förändringen är vem Issa har blivit i musikbranschen, där hon har gått från att vilja göra musik som imponerar på andra musiker till att nu vilja imponera på sig själv.

– Det största uppbrottet är att inse att man är värd att gå vidare. Jag har haft så svårt med förändringar och att våga säga nej, mitt gamla jag var en ja-sägare för att göra andra glada. Nu vågar jag plötsligt äga mig själv.

Musiken som förut var mer experimentell beskriver hon på det nya albumet som alternativ pop, med influenser från olika genrer.

– Det var svårt att välja den vägen för man vill gärna visa att man kan. Men det blev bättre så här, att våga vara mindre och i det lilla. Och att våga använda sig av alla uttryck.

Trots albumets tema återkommer Issa alltid till hoppet och till att allting alltid går vidare.

– Vi stannar inte bara för att något gör ont. Det har lärt mig av att vara ett barn av krig, man överlever även det värsta.

Kristina Issa live

9 december – Göteborg, Folkteatern kl 19.30 och kl 21.30
11 december – Stockholm, Reimersholme Hotel
17 december – Malmö, VictoriateaternNär Issa inte skriver egen musik jobbar hon som kompositör för Sveriges Radio, SVT och för teatrar runt om i Sverige.Hon har själv satt upp de två föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia.

Förutom albumsläppet är hon just nu aktuell som en av huvudrollerna i pjäsen Kärlek skonar ingen som spelas på Göteborgs Operan.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr