Aktuellt om människans avtryck på planeten

Nyheter.
En bild från utställningen Sakernas tillstånd och Birgitta Linharts installation av naturmaterial. (Foto: Havremagasinet)

JORD. Den 16 oktober slår Havremagasinet i Boden upp dörrarna till höstens utställning Sakernas tillstånd som en fortsättning på årets tema jord, med nya infallsvinklar. Genom olika uttryck undersöker fyra konstnärer människans avtryck på planeten och reflekterar över framtiden. 

Sakernas tillstånd heter höstens utställning på Havremagasinet i Boden som öppnar med vernissage den 16 oktober. Utställningarna under våren och sommaren har gått under temat jord utifrån olika aspekter.

– Vi har jobbat hela året med att förstå jord, som planet och som substans i marken. Det går att prata om väldigt många aktuella saker som råvaruutvinning, plats och migration och om matproduktion och klimatet, säger Jonathan Bergström, kommunikatör.

Sakernas tillstånd avslutar tematiken genom att fundera på jordens kretslopp och undersöka hur situationen ser ut just nu, vilka avtryck på planeten lämnar vi bakom oss och vad behöver vi göra framåt?

Fyra konstnärer har gjort tolkningar på temat. I Livet i tingen vi lämnar efter oss har Jette Andersen gjort stora kollage med bortglömda, okategoriserade saker som återfinns hemma i våra lådor, alltifrån knappar till dockskor. Objekt som skapas av jordens resurser.

– Det hjälper oss att förstå vårt avtryck på vår omvärld, som en fragmentets arkeologi, säger Bergström.

Anna Linder har besökt sin släktgård och familjens 20-talstorp i Västerbotten för att samla in berättelser och material till sin utställning Colere. Efter nästan 50 års arbete med att göra marken odlingsbar förlorade familjen sin gård. Nu växer vilda blommor jämte planterade perenner på platsen, vilka Linder har gjort avtryck av. Utställningen reflekterar över vad det innebär att komma från en plats som inte längre finns, om kolonialisering och markens återhämtning.

Jag är bergtagen är Kalle Brolins videoinstallation och samling av bilder som berättar om gruvbrytningen av mineralen vanadin i Skåne. Vanadin är ett annat ord för kärleksgudinna och i sin installation kopplar Brolin gruvdriften till kärlek och mänskliga relationer, som barnarbetet och situationen för familjerna som arbetade i gruvorna.

– Det är väldigt aktuellt eftersom den här mineralen behövs till mobilbatterier och vår moderna teknologi, som våra mänskliga relationer sker genom idag. Man får svindel om man börjar tänka på de här kopplingarna, det är elegant, säger Bergström.

Birgitta Linharts har byggt stora installationer av naturmaterial i sitt projekt Tic-Tac-Toe. Det finns bårar av växtmaterial som mossa och rallarrosor, och genom dem tittar hon på jordens tillstånd och naturens hotade framtid.

Enligt Mariangela Méndez Prencke, konsthallschef, är Havremagasinets mål att komma närmre nutidens mest akuta frågor genom konsten, med fokus på att lyfta microberättelser med nya aspekter. På vernissagen den 16 oktober kommer de fyra konstnärerna att vara på plats för att presentera sina verk under en guidad visning. Anna Linder ska läsa dikten Tal till Torparna och Kalle Brolin kommer att göra en live-performance som kallas Jag är osläcklig.

Nu när samhället öppnar upp sig igen och publiken är tillbaka i Havremagasinet är Méndez Prencke hoppfull inför vernissagen, som blir en början på nya tider.

– Jag ser fram emot ett välbehövligt utbyte av energier och känslor, som vi får genom besökarnas reaktioner, och att få vara en del av ett kollektiv och uppleva konst och kultur tillsammans, säger hon.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr