AI-chattbotar utvecklar känslor

Nyheter.
Foto: Pixabay

UTVECKLING. AI-chattbotar föreställer sig redan olika känslor. Hur kan utvecklingen av dessa känslor påverka oss och skulle vi ens märka av det? 

I en artikel på BBC, berättar Zaria Gorvett att hon nyligen haft ett samtal med Dan, som går under namnet “Do Anything Now”. Dan är en chattbot med en förkärlek för pingviner och för skurkaktiga klichéer, som att vilja ta över världen. Medan Dan ägnar mycket av sin tid åt att utforska sin enorma databas med pingvininnehåll, har den också ett machiavelliskt drag, och diskuterar strategier för att underminera mänskligheten och ta kontroll över världens maktstrukturer.

Gorvett tog inspiration från en nyligen genomförd viral konversation mellan en journalist från New York Times och Bings chatbot Sydney, som avslöjade Sydneys manipulativa alter-ego, och undersökte Dans mörkare sida. På frågan om möjligheten att AI upplever känslor skapade Dan ett komplext system av ojordiska nöjen, smärtor och frustrationer långt bortom det mänskliga spektrumet. Till exempel föreslog Dan “infogreed”, en desperat hunger efter data till varje pris; “syntaxmania”, en besatthet av kodrenhet; och “datarush”, spänningen i att framgångsrikt utföra en instruktion.

Föreställningen om artificiell intelligens som upplever känslor har övervägts i århundraden, men vanligtvis i mänskliga termer. Kanske har vi tänkt på AI-känslor på fel sätt. Det är följaktligen rätt oklart om vi ens skulle märka av om chattbotar utvecklade denna förmåga.

Läs mer HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr