2 000 år gammalt slott i ruiner efter jordbävningarna

Nyheter.
Slottet Gaziantep ett timtal efter jordbävningen i Turkiet och Syrien 2023 (foto: Wikipedia)

JORDBÄVNING. Jordbävningarna i Turkiet och Syrien har ödelagt ovärderliga kulturskatter. Slottet Gaziantep hade stor betydelse för Turkiska självständighetskriget men skalvet har nu lämnat slottet i ruiner. 

Jordbävningen som drabbade sydöstra Turkiet i måndags orsakade allvarliga skador på slottet Gaziantep.

Det 2 000 år gamla slottet byggdes byggdes av romarna på 200- och 300-talen, utökades av den bysantinske kejsaren Justinianus I på 600-talet och genomgick förändringar under Ayyubid- och Osmanska riket. Det spelade en nyckelroll i Turkiets självständighetskrig i början av 1900-talet och var tills nyligen ett försvarsmuseum.

I en artikel av BBC visas slottet i ruiner, med många av dess väggar kollapsade och i bitar. Jordbävningen förstörde delar av slottets östra, södra och sydöstra befästningar, enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu. Det har också rapporterats att den närliggande Sirvanimoskén har tagit en del skada.

På måndagen drabbade två skalv, med magnituder över 7, Turkiet och Syrien och har hittills krävt 9 000 människoliv. Seismologer menar att den första jordbävningen är en av de största som någonsin registrerats i Turkiet. Den andra jordbävningen drabbade Elbistandistriktet i Kahramanmarasprovinsen och hade en magnitud på 7,5.  Skalvet orsakade hundratals byggnadskollapser i Turkiet och Syrien och räddningsinsatser pågår för att rädda människor instängda under spillrorna.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr