Noterat: Kvinnorna som skapade fotohistoria med Rolleiflex

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

FOTOKONST. Fotoutställningarna på Fabriken i skånska Bästekille är spektakulära: Lennart Nilsson, Dag Hammarskjöld, Jean Hermansson… Mest sevärd, med ett nytt publikrekord, var fjolårets med amerikanskan Vivian Maier (1926-2009) vars bakgrund var ovanlig. Hon levde anonymt i en trång lägenhet på Manhattan och försörjde sig som barnvakt, men var monomant upptagen av att ta foton fast de aldrig visades medan hon levde. Av en slump räddades negativen och bilderna nådde ut till en världspublik. Man ser på självporträtten att hon använde en Leica men också en Rolleiflex, spegelreflexkameran som man hänger om halsen för att sedan blicka ner på sökarens matta glasskiva. Så märker den som fastnar på bilden inget.

Två kolleger – utan att hon kände dem eller de henne – fanns på Nya Zeeland dit de emigrerat, den judiska Marti Friedlander (1928-2016) från Londons East End. med ukrainska föräldrar, och Ans Westra från Holland som nyligen gick ur tiden 86 år gammal. Båda fotograferade maorierna, Friedlander särskilt en matriarks protestmarsch mot maktens Wellington.

På sjuttiotalet gav Ans Westra ut Notes on the Country I Live In, med text av James K. Baxter och Tim Shadbolt, med roliga bilder på nyzeeländskt vardagsliv Det finns mycket på nätet om alla tre som gillade Rolleiflex. Med Rolleicord som var nästan identisk tog jag knivskarpa bilder, i negativformatet 6×6. Det var roligt länge, nu är det alldeles stenåldrigt.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr