Brev som speglar ärlig och fin vänskap

Litteratur.
Dag Hammarskjöld och Bo Beskow. Collage: C Altgård / Opulens.

GODHET. Det är en öppen, ärlig och fin vänskap mellan två goda människor som återspeglas i boken, skriver Bo Bjelvehammar som läst Brev från Dag – Korrespondensen mellan Dag Hammarskjöld och Bo Beskow.

Brev från Dag
Korrespondensen mellan Dag Hammarskjöld och Bo Beskow
Eva Selin & Marie-Noëlle Little, redaktörer.
Carlsson bokförlag

Det är en vacker bok med underbara illustrationer, det är en brevväxling mellan konstnären Bo Beskow och statsmannen och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld, som inleds 1953 och som slutar abrupt med Dag Hammarskjölds död i flygkraschen 1961.

Det börjar med att Bo Beskow gör ett porträtt av Dag på uppdrag av Sveriges Riksbank. I det första brevet skriver Bo om Dags mors död och hans kontakter med John Steinbeck och i nästa brev nämns det magiska ordet Hagestad och Anton Jönssons ställe, det är ett objekt, som Dag så småningom köper. Bo bor redan ett stenkast därifrån, på Rytterskulle.

Bo Beskow var en mångsidig konstnär, mest omtalad för sina glasfönster i Skara domkyrka och för sin dekor i FN:s meditationsrum och bibliotek. Till detta kommer ett antal porträttmålningar, som den i boken av John Steinbeck från 1937.

Bo Beskows mor var Elsa Beskow, barnboksförfattare, illustratör och konstnär. Fortfarande minns jag mästerverken Tomtebobarnen och Sagan om den lilla, lilla gumman. Bos far var Nathanael, predikant, författare och konstnär.

Dag hade en liknande bakgrund, hans far hade varit statsminister och hans mor var nära släkt med Carl Jonas Love Almqvist. Dag stod mycket nära sin mor under hela sitt liv.

Samlingen innehåller 167 brev och de handlar om helt olika frågor som stora världspolitiska frågor samt avhandlar såväl ledande statsmän som litteratur och konst. En betydande del av breven handlar om husköp och renoveringar.  

Bo Beskow är mer generös med sina tankar och idélinjer, han skickar ofta brev med teckningar och skisser. Därtill är han öppen i sin vänskap och uttrycker ofta sin längtan efter nya besök från Dag. Bo sköter även förhandlingar med hantverkarna som gör renoveringsarbeten.

Dag är mera korrekt och försiktig i sina brev, han skriver så ofta han kan, men hans arbete tar all hans tid och lite till. Men han uttrycker alltid en omsorg om Bos familj, hustrun Greta och barnet Maria,

Det är en öppen, ärlig och fin vänskap mellan två goda människor som återspeglas i boken.

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr