Noterat: Kunskapsnihilismen

Noterat/Kultur.

LIVSFILOSOFI. Någonstans på 80-talet såddes fröet till kunskapsnihilismen och den totala kollapsen av fakta. Fröet såddes tyvärr innanför universitetets murar med namn som Deleuze och Foucault och nu står vi där med exempelvis det kvalificerade tomteriet att det går att leva kvantmekaniskt, det vill säga att allt skulle vara energier. Så vitt jag förstått det hela så det är det lite som att inspireras av trafikplanering för en livsfilosofi, när teorin snarare ligger på motornivå.

Nå, ”nog av” för att låna en stilistisk finess av Strindberg, som han använde för att komma vidare i texten. Moteld och hopp finnes. Detta i form av att vid självaste Cern i Schweiz nu ska byggas en flum-accelator. Här kommer new age citat och inspirerande memes från allsköns falska profeter krockas i en extrem hög hastighet.

Vi vet alla att ljusets hastighet är teoretiskt omöjlig att uppnå, därför väljer dessa eminenta forskare den näst högsta farten känd för mänskligheten, nämligen den takt som Alexandra Pascalidou håller när hon varumärkesbygger på sociala medier om sin egen förträfflighet.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr