Noterat: Foliehattarna är farligare än vad de ser ut

Noterat.

Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

FASCISM. Idag ser vi att högerextremister allierar sig med vaccinmotståndare. Vi ser deltagande i demonstrationer i Stockholm, häromdagen i Dresden, aktioner i Washington medmera. Och angrepp mot demokratin, ”eliten av kulturmarxister”. Ibland tillsammans med muslimer (som ju de flesta av dem hatar) mot judarna. Ja, vi står inför ett politiskt fenomen (en ideologi, rörelse och politisk kraft) som vi kan kalla för fascismens normalisering, och i fronten ser vi alltså nu foliehattarna.

Jag använder palingenetisk ultranationalism som en definition på fascismen, som den engelske historikern Roger Griffin lanserat: 1) fascister sätter Nationen (ibland ”den västerländska kristna kulturen” eller Eurasien) över allt annat. 2) Nationen befinner sig i kris. 3) Nationen måste återfödas (palingenesis). Och som alla läsare vet är detta recept på en återfödelse att kasta ut alla immigranter, de i vårt fall icke-etniska svenskarna.

Sverigedemokraterna är enligt dem själva ett socialkonservativt och nationalistiskt parti. Man talar om ”nedärvd essens”. Det ger mig lika stora rysningar som all ultranationalism gör. De är enligt definitionen ovan fascister, och utgör liksom foliehattarna ett direkt hot mot demokratin.

Göran Dahl

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr