Noterat: Domstolstrots

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

HÄXJAKT. Under 1990-talet förmedlades  mer än lovligt många advokatserier via min tjock-tv, och visst, det amerikanska rättssystemet är fascinerande i sin snårighet och utgör en bra bas för fiktion. Begreppet “contempt of court” fastnade och om fiktionen har nån bas i sanning så kunde det handla om ovårdat språk eller utmanande klädsel.

Det var 90-tal och före de sociala mediernas tid. Nu är nätet en kanal för ett slags utvidgat domstolstrots. Kardashian dök upp i halvgenomskinlig klänning och lät allting bli ett stort spektakel där grundtonen var att hon står över sånt här. Ebba Busch var mer lågmäld men efter domstolsförhandlingarna om fastighetsköpet lyckades hon närmast i samma andetag se pragmatiskt på de juridiska turerna och en förlikning och samtidigt antyda att hon i djupare moralisk mening hade rätt.

Förra veckan var såklart Trump mästare i att arrogant flyta ovanpå allting. Allt avskrevs som häxjakt och politiskt motiverat. I Trumps och Buschs fall är det extra allvarligt då detta är ett förfarande vanligt i diktaturer; att politiker hävdar ett slags mer äkta moralisk rätt i motsats till juridiken. Lösningen på detta ofog är lätt: Vidga innebörden för “domstolstrots” och stoppa härmed att rättvisans gång numera mest är råvara för “content” och inte respekteras i sin tyngd.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr