Noterat: Bokens framtid

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

NEDLÄGGNING. Erik Fichtelius som för regeringens räkning utrett böckers fortsatta existens i Sverige noterade häromdagen i DN att en stor mängd av landets bibliotek lagts ner. Bottenrekordet innehas av Simrishamn som gjort sig av med nio av sina tio bibliotek. (fast det som finns kvar är välskött och välförsett). I grannkommunen Ystad har man däremot behållit byarnas filialer.

En annan dyster statistik i Fichtelius artikel handlar om att många svenska städer nu får klara sig utan en lokal bokhandel. Samtidigt frodas bokhandeln på nätet, och antikvariaten upplever högsäsong. Dessutom förs ett framgångsrikt gerillakrig i bokbyarna som får allt starkare fäste i många länder. först av dem Hay-on-Wye i Wales.

Nyss rapporterade Raphael Miller i New York Times om Urueňa strax bortom Valladiod i norra Spanien, en by från 1100-talet med färre än hundra fasta invånare. Där har på kort tid elva antikvariat etablerat sig. Hyrorna är låga, lagerutrymmena väl tilltagna, och tillströmningen av bokhungriga spanjorer har varit intensiv och blir allt större: alla är glada.

Samma internationella trend har nått Borrby på Österlen där flera antikvariat etablerats under de senaste åren. Bäst av dem är Peter Bodéns Hundörat, en filial till hans andra jyckar i Stockholm. Man ordnar bokdagar med författarframträdanden framåt sommaren, efter mönster från Hay-on-Wye. Alldeles nattsvart är det alltså inte…

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr