Veckans vax: Vinyl från Vatikanen

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

PÅVEN. Det är fredag och dax för veckans vax! Denna gång har Jesper Nordström grävt i avdelningen för religionsrelaterad vinyl och hittat en påveinstallation fångad i lp-formatet.

År 1878 tog den med dåtidens mått progressiva påven Pius XII beslutet att Vatikanen skulle moderniseras. Strömhoppet från den katolska tron måste bromsas och så allierade sig denna konservativa mystiska institution som Vatikanen är med modern psykologi och filosofi för att vässa sin teologi och ideologibildning. Det är väl utforskat hur Vatikanen slöt förbund med den kontinentala fenomenologiska filosofin, med tänkare som Merleau-Ponty och Levinas, för att rekvirera styrka och självförtroende gentemot de krasst naturvetenskapliga krafterna.

Men stopp nu, skulle inte detta, ”Veckans vax”, vara en lättsam serie kåserande texter om vinylskivor? Jo, men det ständiga närmandet mot något utanför de dammiga biblioteken och marmorväggarna resulterade faktiskt i en av de första skivutgivningarna från denna mystiska stat.

Diskussionen som pågick före inspelningen av den här skivan kan liknas vid splittringen inom det engelska hovet angående att låta tv dokumentera och sända kröningen. Här rör det sig om Johannes XXIII:s påveinstallation. Det framfördes att det skulle vara vulgärt och alltför folkligt att ge inblick i en av de mest heliga hysch-hysch-ritualerna.

Man behöver inte vara troende för att uppskatta detta. De sövande vaggande latinska hymnerna interfolieras med en mycket välartikulerad “radio-engelska” i bästa David Attenbourough-anda.

“And here his holyness will recieve”, viskas som om han var på plats.

Men själva mixningen och efterarbetet gjordes på Vatikanens egen radiostation, inhyst i ett gammalt krut- och försvarstorn från 1500-talet och det förstärker ju bara det lite anakronistiskt charmiga i det hela.

Om jag säger så här: den här skivan går inte direkt varm hemma, men den har den där lite knarriga charmen som ligger i att bara låta något program på P1 rulla på, via en transistor. Och så här låter vinylen från Vatikanen… 

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr