Veckans vax: Undergångens leende

Musik.
Collage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Det är torsdag och dax för ärtor och punsch samt veckans vax! Den här veckan begrundar Jesper Nordström sambanden mellan eskapism och geopolitiska realiteter.

Det verkar vara en universell regel att ju mörkare samtiden är, desto mer lättsam eskapistisk musik och film föds. Som Walt Disneys “Fantasia” och “Melody” som verkar vara resultatet av psykedelia, och kom ut på det av andra världskriget präglade 40-talet. I den sistnämnda filmen från 1948 kommer så hammonddrottningen Ethel Smith in i bilden. Det är tekniskt, piffigt och ekvilibristiskt. Jo, men är det bra? Nja, men kulturhistoriskt mycket signifikativt. En vacker kvinna iförd en tjusig klänning som underhöll och gav den manliga blicken näring. Ett technicolor-fenomen i stil med Ester Williams aqua-musicals där ju simmandet fungerade som ett alibi för visa upp snygga spiror.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr