Veckans vax: Tysk smygreklam från 50-talet

Musik.
Skivfoto: Jesper Norström. Collage: C Altgård / Opulens

VINYL. Det är torsdag och dax för veckans vax! Jesper Nordström fortsätter leta sig bakåt i tiden och gräva i skivsamlingen efter det tyska 50-talet och visar idag upp en verklig kuriositet.

Reklamskivans baksida.

Så hade marshallhjälpen satt sig och det tyska industriundret börja rulla för fullt. Två banker gick samman och lät den gamla schlagerkungen Marc Hendriks skriva en sång till dokumentärfilmen “Ferien vom Alltag” 1958, “Ein kleines haus im Wiesengrün”. Den filmen nämns i filmportal.de men flyger, till skillnad från låten, tyvärr helt under youtuberadarn.

Baktanken var naturligtvis att hugade husspekulanter skulle ta ett fördelaktigt lån.

Man kan leka med tanken hur det skulle vara omflyttat till svenska förhållanden. Lill-Babs kvillrande om fördelen med en bostadsrättstvåa i Hässelby. Utgivet av SF-journalen och Handelsbanken i samarbete? Tanken svindlar.

Spelbart vykort.

Den gavs ut i en rad varianter, även som ett spelbart vykort där själva bilden av det idylliska modulhuset lades under nålen.

Mitt exemplar av skivan är dock i mer traditionell 7″ singel-stil med baksidesillustration av en anonym Herr Schmidt.

Ser inte mannen lite ansträngt överdrivet glad ut dock? Nä, nu tycker jag vi alla ler och sjunger med i idylltexten:

Ein kleines haus im Wiesengrün wo viele bunte Blumen
Blüh’n, das ist das Schönste auf der welt
Ein kleines Haus für uns allein,
mehr brauch’ ich nicht zum Glücklichsein!

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr