Veckans vax: Skräckmusik

Musik
Collage: C Altgård / Opulens.

 

VINYL. Fredag och dax för veckans vax! Jesper Nordström tar itu med riktigt svår musik denna fredag. Närmare bestämt ett album med avantgardisten Xenakis. 

Xenakis var medarbetare till Le Corbusier 1947-60. Som tonsättare har han blivit känd för sin s. k. stokastiska eller globala form. I många av sina musikaliska kompositioner använde Xenakis matematiska modeller för att strukturera det musikaliska materialet.  Han använde därför mycket tidigt datorer som ett verktyg i komponerandet. Xenakis mottog 1999 Polarpriset. (Källa: Wikipedia)

Håll i hatten! För nu blir det gravt anekdotiskt och inte alls något musikelaterat: när jag en gång kom hem till lyan märkte jag att jag glömt min römertopfgryta i ugnen flera dagar. Öppnandet av den blev minst sagt magstarkt: en zilliard vita små maskar låg och krälade runt ett kycklingskrov. Av alla starka känslor och allt obehag jag upplevt var detta nog det starkaste; det gick närmast åt det skräcksublima i samma stil som när man står på en färja till Tyskland exempelvis och glor ner i det svarta vattnet och känner ett sug efter att hoppa ner i mörkret.

JESPER NORDSTRÖM

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik