Veckans vax: Motorsågskavalkad

Musik.
Foto: Jesper Nordström. Collage: C Altgård / Opulens

VINYL. Det är dax för veckans vax. Jesper Nordström skriver om en sällsam raritet i vinylvärlden, en lp från Husqvarna med enbart motorsågsljud.

 

I rocksammanhang har motorsåg förekommit vid flera tillfällen. Här finns några exempel på det. (Reds. anm.)

Som recensent får man ibland produkter som man inte vet hur man ska hantera eller formulera sig om. Men så kommer det också ting som verkligen väcker funderingar. Varför har detta skickats ut, kan recensenten tänka. Ta till exempel Husqvarnas orangefärgade jubileumsvinyl där det spelats in motorsågar av olika modeller från 1959 till 2019.

Jo, ni läste rätt. Det är en lp-skiva med en kavalkad av motorsågsljud och det här är definitivt inget som jag tänker göra mig av med. Det beror på att den redan har börjat klättra upp till fantasipriser på samlarmarknaden. Den lär ha producerats i blott 60 exemplar totalt.

Som recensent försöker man ju ta saker så allvarligt det går, göra genreläsningar och inte vara helt subjektivt hyllande eller avfärdande. Så jag sätter mig följaktligen ner och ger det hela en ärlig chans. Och visst, i det avseendet kommer mitt intresse för äldre ljudkonst och electronica väl till pass.

De äldre motorsågarna låter slamrigt och primitivt och ju längre lyssningen pågår så låter det allt mer tekniskt sofistikerat och modernt. Slamret byts mot ett mer dovt och vältrimmat surrande.

Fast jag kan inte hålla inne med fnisset och det kluckande skrattet hur länge som helst. För det känns ju som att befinna sig i en Monty Python-sketch. Jag föreställer mig att någon på Husqvarna nog velat driva med hela den pretentiösa vinylvärlden.

Men för all del, motorsågen har ju tidigare letat sig in i kultursfären som något att fascineras av. Se till exempel på de här raderna av poeten Gunder Andersson:

”Motorsågen – ett arbetsredskap och en kärleksaffär, en produktionsfaktor och en källa till upphetsning. Varje kväll – fila på spetsarna, justera tändningen, kontrollera kedjan. Sökande – den rätta tonen på din Stradivarius”

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr