Veckans vax: Kafémusik med Harry Persson

Musik.
Skivfoto: Jesper Nordström. Collage: C Altgård / Opulens.

RETROKULTUR. Den här veckan har Jesper Nordström dammat av en vinylplatta med en artist som framförallt verkade som kafépianist. 

Harry Persson. (Foto: Wikipedia)

För drygt ett år sedan gick ett helt skrå och dog. Eller nej, det var överdrivet sagt, men vad ska man säga om att en representant för något så anakronistiskt mysigt som restaurangmusikerskrået går till de sälla jaktmarkerna.

Vi talar om Göteborgsprofilen och originalet Harry Persson. Redan som 14-åring gick han i pianoskola, på Göteborgs musikinstitut, hos den krävande och syrlige Carl Tillius och det var här han började sin bana som skulle leda till att han blev en av Göteborgs mest ihärdiga kafépianister.

Från tonåren och uppåt hade han som strängt krav på sig själv att lära sig tio nya låtar om dagen utantill. Det kan ha behövts då han spelade på det gamla tantkaféet Bräutigams konditori under den otroliga tiden 1955 till 1993 och det uppstod en fanclub kring honom där publiken klädde upp sig i äldre klädstil för att sedan sitta i timmar och lyssna.

Kvällstid spelade han parallellt även på kryssar- och societetsrestaurangen Henriksberg (1953–76) samt på restaurang Gamle Port med Top Floor Club från dennas invigning 1956.

Harry Persson spelade för övrigt på flera olika ställen i Göteborg. Bland annat Trädgårdsföreningen och på NK och Hotel Eggers. Långt upp i åren (runt 90) var han fortfarande aktiv som pianist, bland annat på konditori Festival i Nordstan (2014). Han ackompanjerade kända artister och spelade länge på Lisebergs scener och medverkade i Sten-Åke Cederhöks Veckans Revy och tv-programmet ”Jubel i busken”.

Det är inte utan att man när man tänker på detta blir rätt desillusionerad kring dagens kaféstil och ”ideal” där det mest för tankarna till ett aktivitetskontor där var och en sitter i sina trista aktivitetskläder och knattrar på en laptop med en skitviktig min.

Harry fastnade på en hel del filmer under 2010 talet men det är inte utan att jag skulle vilja ha varit med på 1950-talet med bryggkaffe och napoleonbakelse och kunnat dagdrömma mig bort till tonerna från oändliga pianoslingor.

Hör honom spela här och även här .

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr