Veckans vax: Jake Thackray

Musik.
Foto: Jesper Nordström. (Montage: C Altgård / Opulens)

RETROKULTUR. Jesper Nordström  dammar av en engelsk artist, Jake Thackray, som torde vara mest känd för hitlåten “Lah-Di-Dah“. 

Den gamla klyschan om att clownen gråter bakom masken stämmer tyvärr alltför väl när det gäller yorkshirebaserade trubaduren Jake Thackray som verkligen var något av ett unikum. “Underfundigt” är ett ord som knappast täcker in hans ouvre. Mer engelskt än hundluktande våt tweed, blaskigt te och hopplös vvs-teknik tillsammans.

Men Yorkshire är i och för sig inte England lika lite som den väldigt regionalt typiska dalahästen inte är svensk. Kanske missar vi icke infödda något på samma vis som någon från Storbritannien inte skulle förstå att Sten-Åke Cederhök var en urtypisk go’ gubbe från Göteborg.

Nå, faktum kvarstår att Jake Thackray gjorde tv-debut i ett rätt märkligt sammanhang, i ett konsumentupplysningsprogram i samma stil som Sverker Olofssons “Plus”, för att ge en rolig avrundning. Ibland var det impromptu, det vill säga skrivet på plats. Tänk er en snabb trudelutt om nån tvivelaktig hälsokost som Sverker slänger i tunnan. Andra gånger inte ens musik utan en anekdot om annorlunda folkliv och vanor i Yorkshire.

Men tiden gick ifrån honom och de intima små pubspelningarna som var hans verkliga livsnerv och nöje växte till stora stressiga turnéer som slet på honom. Den här sortens musik är inte för inspelningar utan ett mer småskaligt direkt möte med publiken, har han sannolikt tänkt innerst inne.

Sedan började den gamla bygdegårdkulturen i England – så typisk med sina marknader, konserter på dagtid, föredrag – minska i popularitet till förmån för en mer modern klubbkultur.

När jag säger bygdegård är det inte helt täckande, utan det är den sorts County Halls man kan se i deckare där tanter tävlar om vem som sytt eller broderat eller bakat bäst.

Så Jake Thackray försvinner med tiden successivt ut i yttersta periferin till sitt hus i ödsligaste Wales där han rakt på sak ägnar det sista decenniet av sitt liv åt att dricka ihjäl sig.

Hans mest kända låt “Lah-Di-Dah” har emellertid inte försvunnit.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Musik

0 0kr