Veckans vax: Dansa med tv

Musik/Kultur.
Foto: Jesper Nordström. Montage: C Altgård / Opulens.

VINYL. Idag presenterar Jesper Nordström en LP-skiva som är en artefakt från det svunna folkhemmets och den svenska monopoltelevisionens tid. Dansa med tv är skivans titel.

 

Vad var egentligen folkhemmet? Förutom den sociala ingenjörskonsten och miljonprogrammet samt lagstadgad semester, får jag en känsla av att det var en märklig blandning av melankoli och präktighet. Det fanns plats för en lagom festlighet i form av en fräsch sallad och spanskt lantvin, samt den nya trenden med avokadohalvor med räkor. Husmorsgymnastik och granskogens dystra sus rymdes också i helhetsbilden. Frisinnad sexualupplysning fanns, men den var kliniskt befriad från lustperspektivet. Det var fråga om en mekanisk presentation, med hjälp av en gammal ebonitstav från kemisalen och en kondom, för att visa hur det gick till.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr