Radio 208: “War”/Edwin Starr 1970

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

30. War/Edwin Starr 1970

Starr med anti-krigslåten som stred sig fram till förstaplatsen i ett land som tröttnat på blodiga fälttåg.

Efter Eve of Destruction blev detta den mest kända protestlåten. Texten nämner varken Vietnam eller Viet Cong. Men alla amerikanska pojkar som fått inkallelseorder eller fruktade att få en, visste att sången riktade sig till dem. Utom till Donald J Trump. Han hade hälsporre. Sade familjens läkare. Hälsporre är en ovanlig åkomma. Den syns varken på röntgen eller ultraljud. Diagnos ställs på patientens berättelse. Donald hade då fått tre uppskov till lumpen för studier. Militären vägrade ge ett en gång till.

War komponerades av Motown-duon Barret Strong och Norman Whitfield. De skapade också I Heard it Through the Grapewine som blev jättestor med Marvin Gaye. War skrevs för Temptations och den fanns på ett av gruppens album. Men skivbolaget vågade inte slå på trumman för en så politiskt laddad text med ett så känt band, det var no-no.

Whitfield, som också producerade låten, letade då upp okände sångaren Edwin Starr. Precis som med Eve of the Destruction – en krigstrött nation älskade låten och framförallt dess innebörd. Etta på Billboard Hot 100. (Imorgon: Vänslades med John)

Här kan du lyssna på War!

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr