Radio 208: “Puppet on a String”/Sandie Shaw, 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

  1. Puppet on a String/ Sandie Shaw 1967

Sandie Shaw – låten hon hatade förde henne till toppen.

Sandie Shaw. (Promotionfoto)
Sandie Shaw. (Promotionfoto)

Blott 20-åriga Sandie Shaw valdes ut för att sjunga Storbritanniens bidrag till Eurovision 1967. Hon framförde fem låtar inför en jury i en tv-show. Valet föll på Puppet on a String. Det gjorde henne ledsen och förbannad. Det var låten hon inte ville sjunga.

– Jag hatade den direkt, berättade hon senare. Från första tonen till det avslutande slaget på bastrumman. Jag avskydde textens sexistiska dravel och att kompet lät som ett gökur.

Men Shaw var ett proffs. Hennes jobb var att sjunga smörjan för drottningens och imperiets räkning, så då gjorde hon det. Riktigt bra. Utan skor på fötterna svepte hon in på scenen i Wien och tog Europa med storm. Inte bara vann hon tävlingen klart, singeln blev väldigt framgångsrik, i England och i en lång rad andra länder. Den sålde över fyra miljoner, då bäst för en Eurovision-sång.

Hennes plåga var dock inte slut. Skivbolaget sög ut vad de kunde av barfotaflickan. Så hon led sig igenom versioner på franska, spanska, italienska och tyska. Hoppas hon fick bra betalt. (Imorgon: Glömde betala)

Lyssna på Puppet on a String här

Men hon ska väl ändå få sjunga något hon gillade. Detta blev hennes största hit, (There is) always something there to remind me. Vem som skrev dessa toner – kan bara var en. Burt Bacharach – snacka om eget sound. Lyssna på den låten här

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr