Detaljerat om Jenny Lind

Musik.
Jenny Lind. Målning: Eduard Magnus, 1862.

JUBILEUMSBOK. “En biografi med förtjänster, men inte något lättläst för den som snabbt vill lära känna en riktig klassresenär och vår kanske första superkändis”, menar Thomas Wihlman som läst Jenny Lind – Historien om den svenska näktergalen.

Jenny Lind – Historien om den svenska näktergalen
Av Sarah Jenny Dunsmure
Översättning: Thomas Notini
Carlsson förlag

I oktober för 200 år sedan föddes den svenska näktergalen, Jenny Lind. En av Sveriges internationellt mest kända personer firas med konserter, utställningar och biografier.

En nyutkommen biografi är Sarah Jenny Dunsmures Jenny Lind – historien om den svenska näktergalen, i fin översättning av Thomas Notini. Tidigare i år kom också Ingela Tägils Näktergalen som Bo Bjelvehammer recenserade i Opulens. Att det nu är en släkting bosatt i England som skrivit boken är inte märkligt. Lind var inte bara svensk utan i högsta grad en internationell artist. Tidigt turnerade hon i bland annat USA och levde den senare delen av sitt liv, tills hon avled 1887, i just England tillsammans med maken Otto Goldschmidt.

THOMAS WIHLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr