Var kommer ordet Caloric i ”Caloric Punch” ifrån?

Litteratur/Kultur

SPRÅKLÅDAN. Hej! Jag undrar var ordet Caloric i Caloric Punch kommer ifrån? Kan det vara för att få drycken att framstå som nyttig, det vill säga att det inte bara är alkohol utan att punschen också innehåller näring? Ett fult marknadsföringsknep? / Sven-Eric.

 

 

Hej! Det var ju i och för sig en bra teori men jag vågar hävda att du råkat på ett marknadsföringsknep som eskalerade på 1800-talet när all naturvetenskap och teknik gick framåt i hög fart. Knepet var att ta vilket buzzword som helst ur vetenskapen och koppla det till en produkt. Ett märke som försvann tidigt och är ett tydligt konkurrerande exempel var telefonpunsch.

Från modernare tid kan jag nämna exempel från det amerikanska 50-talet då det till exempel lanserades märken som Atomic peanutbutter, Atomic jelly och min egen ordvitsfavorit: dammsugaren Nucleaner.

Det här växlar såklart och ett positivt värdeladdat ord kan plötsligt försvinna snabbt bland varumärkena om det uppstår andra associationer. När kalla kriget var som kallast under åren 1961-1962 med Kubakrisen, Berlinmuren och en atomubåt som havererade, blev all användning av ”atomic” stendöd som reklamknep. Först nu efter millennieskiftet har det kommit tillbaka, signifikativt nog med en mer mörk, edgy närmast postapokalyptisk ton. Och nu handlar det inte om jordnötssmör utan om sprit och cigaretter. Till exempel Atomic Vodka med giftgrön etikett, som hämtad från tiden efter tredje världskriget.

När det gäller inte fullt så giftiga produkter som sprit och tobak så verkar det naturvetenskapliga ha fått ge vika för ord som har med andlighet och metafysik att göra. Numera ska ju nästan varenda mineralvattenprodukt eller iste-variant heta något i stil med Holistic eller Karma.

Men det är til syvende og sidst samma fenomen, nu som då. Det vill säga att ord som strikt semantiskt inte har ett dugg med produkten att göra väljs ändå på grund av den positiva värdeladdningen.

JESPER NORDSTRÖM

Alla artiklar av Jesper Nordström

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

Essä: Vithetskritik

ESSÄ. Filip Hallbäck skriver, med utgångspunkt i kuppförsöket i Washington DC, om