Tre korta mästerstycken

Litteratur/Kultur.
Peter Handke (Donata Wenders)

INGÅNGAR. Målvaktens skräck vid straffspark, Kort brev till långsamt farväl och Långsam hemkomst är alla goda ingångar till Handkes prosa. Samtliga är de i egen rätt var och en mästerstycken i det korta formatet, skriver Tommy Gunnarsson.

 

Målvaktens skräck vid straffspark, Kort brev till långt farväl, Långsam hemkomst av Peter Handke
Albert Bonniers Förlag

I och med tilldelningen av 2019 års nobelpris i litteratur till Peter Handke har Bonniers valt att återutge tre av hans mest lästa verk, Målvaktens skräck vid straffspark, Kort brev till långt farväl och Långsam hemkomst i en och samma volym. Samtliga tillhör de den framstående delen av Handkes bibliografi som legat till grund för att han tilldelades nobelpriset.

Den första boken i volymen, Målvaktens skräck vid straffspark ifrån 1970, är en av Handkes allra tidigaste verk och den andra av hans böcker som översattes och gavs ut på svenska. Denna kortroman, eller långnovell om man så vill, tillhör inte bara en av Handkes allra mest lästa böcker, utan är också en av hans kritikermässigt mest beundrade och har dessutom kommit att få något av en kultstämpel. Handlingen, vilken inte är mycket att orda om, tilltar sig i en österrikisk gränsstad där huvudpersonen Bloch, en före detta fotbollsmålvakt som svårligen hankar sig fram som byggnadsarbetare, driver omkring.

TOMMY GUNNARSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr