Stillsamt och brutalt

Litteratur.
Pilar Quintana. (Foto: Wikipedia)

PROSA. Anna Remmets har läst en roman av Pilar Quintana om “två nyanserade människor som båda är kapabla till såväl ömhet som våld.”

Tiken av Pilar Quintana
Översättning: Annakarin Thorburn
Rámus

Djur, och särskilt hundar, fungerar som våra bästa vänner, familjemedlemmar och projektionsytor. I den colombianska författaren Pilar Quintanas English PEN Award-belönade korta roman Tiken adopterar en kvinna en liten hundvalp. Damaris, som kvinnan heter, lever ett relativt fattigt liv tillsammans med sin man Rogelio. Hon städar och sköter underhållet i ett hus som tillhör en vit familj. Hon har länge förgäves försökt bli gravid. Paret har redan tre hundar, men de är mest Rogelios och har med brutala metoder uppfostrats till folkilskna vakthundar. När Damaris får den lilla tiken lovar hon sig själv att det ska bli annorlunda med denna. Om Rogelio är brutal mot valpen ska hon döda honom säger hon sig själv. Det hela visar sig dock utvecklas mycket annorlunda i denna stillsamma men brutala lilla roman.

ANNA REMMETS
anna.remmets@opulens.se

 

 

 

 

Anna Remmets är litteraturvetare och frilansskribent och har skrivit litteraturkritik i bland annat Ord & Bild, Karavan, Astra, ETC och Brand. Hon är även en av två redaktörer för den finlandssvenska kulturtidskriften Horisont.

Det senaste från Litteratur

0 0kr