Språklådan: Vad betyder “hela konkarongen”?

Litteratur/Kultur.

Hej! Min mamma firade nyligen 90-årsdag och vi anlitade catering. När vi pratade om vad vi ville ha sa hon ”ja förrätt och varmrätt och glass och hela konkarongen”. Nu i efterskott undrar jag egentligen vad konkarong betyder? / Hälsningar Ebbe

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Hej Ebbe! Ordet konkarong är som så mycket när det gäller flärd och lyx ett ord som kommer från Frankrike och det är ett namn på en damhatt som redan då, i sin design, nog var lite för mycket.

Hatten hade flor och band och rysch och pysch och ordet har fått den överförda betydelsen när något verkligen går all in, för att nu använda sig av vår tids uttryck för det samma. Den var som mest populär i hovlivet på Versailles på 1700-talet. Ordet har sitt ursprung i conquérante, vilket helt enkelt betyder förförisk kvinna inriktad på erövringar.

Det är ett uttryck som sägs vara vanligt bland äldre, och efter detta kommer snarare ”hela baletten” när man går in på källor om ords frekvens och modetendenser. Varje epok har ju sina signaturuttryck och franska som inspiration har falnat. Man kan ju bara tänka på vilket ironiskt, lite medvetet gammaldags intryck svordomen ”sacre bleu!” ger nuförtiden. Min egen högst privata känsla är att det bara passar i positiva sammanhang. Det framstår som opassande att säga “sacre bleu!” som gensvar på upplysningen om att ”Svensson fick ett cancerbesked samma år som han blev uppsagd och hotats av vräkning och hela konkarongen”.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr