Språklådan: Hur skriver man bra romaner?

Litteratur/Kultur.

 

SPRÅKFRÅGA. Jag fattar att detta är en omöjlig fråga att svara på, men likväl undrar jag: Hur skriver man en bra roman? /Eva-Lena Larsson

 

 

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Ja, det var ju en fråga att bita i. Om jag utgår ifrån att du menar en mer traditionell roman, det vill säga med klar handling och struktur, så är första steget att gå bakåt i litteraturhistorien för att hitta goda exempel. 1800-talet var ju de stora romanernas århundrade.

Tag och läs några dussin klassiker. Till exempel Dostojevskij, Balzac eller Zola! Där finns det nämligen fina förebilder förd den som vill skriva en traditionell roman. Men det är ju inte alla som vill.

Det är här den litteraturvetenskapliga disciplinen narratologi kommer in. Den som utvecklades för att kunna se strukturella likheter i populära berättelser, och den har sedan blivit ett verktyg även för att bygga upp och skapa, inte bara ett redskap för analys således.

Så börja med att rita lite pilar och cirklar och diagram över själva berättelsens skelett och fyll sen på med lite kött och blod.

Känns det som att jag fortfarande raljerar lite? Ja, för många av de stora klassiska romanerna har blivit klassiker just på grund av att de bryter mot dessa schabloner och då kan det vara en strategi att ha koll på vad som är berättartekniska klichéer.

Ponera att du ska skriva en deckare. Då är det kanske dags för att skriva en bok där detektiven eller brottsutredaren inte är en allmänt socialt inkompetent surgubbe med konservativ kultursmak och dito alkoholvanor. Det har lyssnats på opera och druckits årgångsviner hemma i ungkarlslyorna i kriminalromaner väl länge nu tycker jag. Men om du med bra roman menar något som säljer bra är det kanske smart att rätta in sig i klyschornas led, eller varför inte på ett lite listigt vis ironisera över det?

Det enda jag med säkerhet kan säga är att det krävs en hel del rent ut sagt tråkigt och träigt arbete. Det är nog ytterst få — om ens någon —som skriver bra enbart med hjälp av något slags rusig inspiration.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr