Spårar språket i naturen

Litteratur.
Nina Burton. (Copyright/fotograf: Sara Mac Key)

ESSÄ. Jesper Nordström har läst Nina Burtons Livets tunna väggar. “Boken utgör ett befriande komplement i luckan mellan alarmistiska klimatrapporter och lyxiga coffee table-books,” skriver han.

 

Livets tunna väggar av Nina Burton
Albert Bonniers Förlag

Tillåt mig vara pretentiös och inleda med ett citat av Gilles Deleuze.”Det finns ett hallucinatoriskt tillstånd som förutsätter absolut nykterhet”. Som exempel på detta ger filosofen grenverk, kartor, insekters organisation. Bilder med en viss torr grafisk karaktär, långt ifrån vår tids visuella kitsch i form av någon rosablå solnedgång där en sönderstressad representant för medelklassen står på ett berg och känner sig transcendental.

Jag ska fortsätta med ett citat från en privat Messengerkonversation: ”men hur kan du koppla detaljfokus till helhetssyn – – – jo men om man vet mycket om franskt 1630-tal och mycket om andra världskriget generellt, det är ju först då en syntesisk (sic!) kunskap uppstår. Att det blir synteser och helhetsbilder”.

Dessa två ovanstående tanketrådar kan korskopplas för att belysa Nina Burtons nu aktuella bok ”Livets tunna väggar”.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Litteratur

0 0kr