Sorglig och humoristisk framtidsskildring

Litteratur
Yoko Tawada. (Foto: Nina Subin).

KÄRLEK. Sällan har jag läst ett så ömsint porträtt av en mans kärlek till ett barn, skriver Carolina Thelin, som läst Sändebudet av Yoko Tawada.

Sändebudet av Yoko Tawada
Översättning: Vibeke Emond
Bokförlaget Tranan

För mig som inte läst något av henne tidigare så var det något av en magisk upplevelse att träda in i den japanska författaren Yoko Tawadas litterära värld. Här äger alla, även tingen, en själ. Vi, naturen, djuren och tingen delar tankar och erfarenheter och försöker göra så gott vi kan. Förutom den livsbejakande dystopin (ja, faktiskt!) Sändebudet finns bland annat En Isbjörns memoarer översatt till svenska, också den på Bokförlaget Tranan. I den får vi följa tre generationer isbjörnar: memoarförfattaren, hennes dotter cirkusartisten och dottersonen, den berömda djurparksattraktionen. De rör sig i vårt samhälle, talar och integrerar med oss.

CAROLINA THELIN

Carolina Thelin är bibliotekarie och dramapedagog. Hon har tidigare arbetat som teaterlärare men är nu bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun. Carolina har genom åren också skrivit för olika tidningar och fanzines samt författat en metodbok om sex- och samlevnadsundervisning inom gymnasiesärskolan, utgiven av Malmö stad.

Det senaste från Litteratur

Från dödens väntrum

SJUKDOMSSKILDRING. ”Allt är en smärtsam och ärlig läsning”, skriver Bo Bjelvehammar som