Sommarläsning: Bo Bjelvehammar tipsar

Litteratur/Kultur.

BÖCKER. Varje onsdag under sommaren tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

 

 

Få se om hundarna är snälla ikväll av Marie-Louise Ekman
Piratförlaget

Under några månader för Marie-Louise Ekman flitigt anteckningar om Gösta Ekmans sjukdom, om det svåra, det sköra och det som han inte minns. Hon blir ett ställföreträdande minne. Mycket handlar om de dagliga sjukbesöken, men det starkaste inslaget i boken rör den stora närheten mellan två människor och de små kärleksgesterna, som choklad och fisksoppa. Äkta, nära och uppriktigt.

 

Ett andra anstånd av Jan Myrdal
Norstedts förlag

Jan Myrdal har mycket att berätta, han är aldrig tråkig och förutsägbar. Åsikter strör han gärna omkring sig, några är tilltalande, andra är vedervärdiga. Nu omprövar han vid mogen ålder ett antal ståndpunkter under livet. Vrider, vänder på saker och ting och bökar i minnesalbumet. Med stark inlevelse berättar han om två nya chanser i livet, två anstånd att leva vidare. Jan Myrdal ger andra människor rosor och berättar gärna om sina två passioner, läsandet och skrivandet.

 

Osebol av Marit Kapla
Teg Publishing

Ett fyrtiotal människor i byn Osebol i Värmland berättar om tiden i byn och sina liv, särskilt om att lämna och återvända till en särskild plats. Tiden växlar, de flesta håller sig till nuet, några far in i framtiden och andra rotar bakåt. Och alla talar om samhällets stora förvandling och förändring. Att återvända är att komma tillbaka till något helt annat. En enkel, lättillgänglig och djupt berörande gestaltning av ett stycke Sverige. Det är både angeläget och viktigt att se att det finns ett annat land utanför Stockholm. En prosapoetisk text, som varar länge, på drygt 800 sidor.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr