Snårigt om Tranströmer och politiken

Litteratur.
Collage: C Altgård / Opulens.

LITTERATURANALYS. Jesper Nordström har läst antologin Tranströmer och det politiska där åtta litteraturvetare från Umeå, Sundsvall och Åbo undersöker den tranströmerska poesins förhållande till politiken. Han finner den inte särdeles engagerande.

 

Tranströmer och det politiska
Gustav Borsgård (Red) Medverkande skribenter: Gustav Borsgård, Ragnar Haake, Annelie Bränström Öhman, Anna Möller Sibelius, Sofia Pulls, Anders Öhman, Maria Jönsson och Anders E. Johansson.
Ellerströms förlag

När jag satt på kafé och i boknyhetsflödet såg titeln Tranströmer och det politiska bröt jag en social regel. Jag mumlade nämligen högt för mig själv: ”Han om någon är väl inte politisk, herregud!” Men de andra ensamfikarna (med sina 38 kronors-kaffeslurkar på ekologiska bönor) fortsatte oberört att följa sina flöden, sina projekt. Min omgivande miljö hade knappast passat in i Tranströmers diktvärld. Tranströmer är mycket, men knappast urban.

Det är i de flesta av Tranströmers dikter ett helt okroppsligt diktjag som svävar runt. Gärna i en grågrön skog där jaget oscillerar mellan kropp och ande.

 

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Litteratur

0 0kr