Kulla-Gulla fyller 75 år

Litteratur
Martha Sandwall-Bergström. Montage: Opulens.

BARNBOKSKLASSIKER. 75-åringen Kulla-Gulla firas ordentligt i år. Böckerna kommer i nyutgåva och i december blir det urpremiär för Kulla-Gulla som pjäs på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Carolina Thelin berättar här om Martha Sandwall-Bergströms flickboksklassiker.

 

Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström
Bonnier Carlsen bokförlag

Kulla-Gulla fyller 75 år och nu kommer de tre första böckerna (Kulla-Gulla, Kulla-Gulla håller sitt löfte och Kulla-Gulla vinner en seger) i nyutgåva med efterord av litteraturvetaren Maria Nilson. Bilderna på bokomslagen är desamma som på utgåvorna från 1960-talet, illustrerade av Elisabeth Kugelberg Christoffersson. Bokserien om barnhemsflickan som får plats som tjänstehjon i en fattig torparfamilj men sedermera blir herrgårdsfröken Gunilla Beatrice Fredrike har älskats av generationer unga läsare.

CAROLINA THELIN

Carolina Thelin är bibliotekarie och dramapedagog. Hon har tidigare arbetat som teaterlärare men är nu bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun. Carolina har genom åren också skrivit för olika tidningar och fanzines samt författat en metodbok om sex- och samlevnadsundervisning inom gymnasiesärskolan, utgiven av Malmö stad.

Det senaste från Litteratur