Julläsning: Nette Wermeld Enström tipsar

Litteratur/Kultur

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Skred av Marit Sahlström

Marit Sahlströms Skred är en socialrealistisk rysare som stegvis borrar sig genom en illusorisk fernissa av medelklass och blottlägger hur stressens demoner kan ta en människas psyke i besittning. Här får vi följa huvudpersonen som till en början och till synes har allt, men vars inre liv sida för sida raseras vartefter kraven ökar. Det är de många vardagskraven, jobbet och familjelivet, det vi kallar livspusslet, som fallet börjar med.

Stressrelaterad ohälsa är ett växande samhällsproblem föga spännande i sig, men Marit Sahlström skriver mästerligt fram dess yttersta konsekvenser. Sakta smyger sig huvudpersonens personliga katastrof och en möjlig familjetragedi in under den egna huden. Skräck är att tappa greppet om verkligheten och det kan vem som helst under vissa omständigheter göra.

 

Gäststjärnan av Kaj Linna 

Under tretton år satt Kaj Linna i ett svenskt fängelse felaktigt dömd för mord. Nu har han skrivit en äventyrlig bok om tidsresor.

Gäststjärnan, som är första delen i serien Nemesis, är en fantastisk saga som i blixtens hastighet rör sig mellan tider, platser och kulturer med hjälp av fysikens alla imaginära lagar. Här varvas vetenskapliga teorier och fakta med historiska skeenden och antropologisk kuriosa. Språket är enkelt och tilltalet direkt men berättelsen kräver läsarens uppmärksamhet för såväl detaljer som sammanhang.

I den grekiska mytologin är Nemesis hämndens gudinna och det är ett passande namn på litteratur som söker revansch med råge.

 

Jakobsöckerna av Olga Tokarczuk
Översättning: Jan Henrik Swahn
Albert Bonniers Förlag i samarbete med Ariel Förlag

För den som ser fram mot en lång ledighet med tid för litteraturen är Olga Tokarczuks saga om den historiska sektgrundaren Jakob Frank en god utmaning.

På tusen baklänges paginerade sidor följs här Jakob Frank, som bla associerats till den judiska anarkismens rötter och som framstår särskilt kontroversiell i samtida Polen där fascismen återvänt, genom ett myller av röster.

Ingen kan som Tokarczuk skildra hur lögner och sanning ligger omlott och hur nationalismens narrativ om ordningens uppkomst och sakernas tillstånd i grunden är falsk.

Söker du sinnesfrid bör du avstå.

NETTE WERMELD ENSTRÖM

 

Nette är frilansande skribent, statsvetare, socialantropolog och socialarbetare inom socialpsykiatrin. Hon växte upp i hälsingeskogarna men bor numera på västkusten. Däremellan har hon levt på dussintalet platser i flertalet länder på tre kontinenter. Hon har varit allt från servitris i Andalusien till solidaritetsarbetare i Amazonas.

Det senaste från Kultur

Slender

PROSA. I dag har vi nöjet att presentera en drömsk novell av