En gudomlig hämnd tar sin början

Litteratur/Kultur.
Kaj Linna (foto: Vogler, Wikipedia)

FANTASTISK STORY. Under tretton år satt Kaj Linna i ett svenskt fängelse oskyldigt dömd för mord. Han kunde knappast använt tiden klokare än till att skriva, menar Nette Wermeld Enström efter att ha läst debutboken Gäststjärnan. ”En fantastisk story” lyder hennes omdöme.

 

Gäststjärnan av Kaj Linna
Storyhood förlag

Tiden är en illusion, sa Albert Einstein och det är ingen tillfällighet att författaren Kaj Linna inledningsvis väljer att citera just honom i sin skönlitterära debut Gäststjärnan som är den första delen i serien Nemesis.

Ett gäng nordbor seglar över Atlanten och in i en ny värld som redan befolkas av många, men just nu och för ett kort ögonblick ligger kusten fri. Det är tidigt 1000-tal, vår tideräkning. Storvilt rör sig lugnt längs strandbäddarna, de iakttar och iakttas. I fjärran brusar vattnet som ett odjur, samma vatten hör vi än idag.

Så plötsligt skallar stridsropen, en slakt vars slut är början på det nya har inletts. Varje berättelse har ett perspektiv, den här har flera. Scener från olika tider och platser slungas fram om vartannat. Det är kaotiskt i ordets mest kosmiska betydelse, det vill säga att allt hänger samman.

Ett par decennier senare och många mil från kusten har en överlevande viking blivit del av en inhemsk stam. Han skiljer sig från andra krigare till klädsel och till utseende, men de är bröder. De äter samma mat och lyder under samma regler, matriarkat och magi. Och precis som i hans hemland finns här också långhusen, fisket, odlandet och andra jordiska mödor som lite varstans präglar människans villkor.

På andra sidan jordklotet sitter kejsarens astrolog fången i en fågelbur. Han straffas för ett brott han egentligen inte begått, i skenet av en bländande supernova, eller gäststjärna, som de kinesiska astronomerna näst efter egypterna var de första att beskriva.

Vi förflyttas fram till sent 1990-tal, Rochester, New York. Den unge ishockeyspelaren Peter Elk får ett slag i skallen och förlorar medvetandet under en match. Han vaknar upp i en svunnen tid där en viss viking möter upp och får stor betydelse för Peters fortsatta liv, eller ska vi kalla det förgångna?

Opulens webapp

Installera Opulens webbapp för mobil HÄR!

Det här är en intellektuellt utmanande berättelse som i blixtens hastighet rör sig mellan tider, platser och kulturer med hjälp av fysikens alla imaginära lagar. Vetenskapliga teorier och fakta varvas med historiska skeenden och antropologisk kuriosa; språket är enkelt och tilltalet direkt, inga krusiduller, vilket drabbar dialogerna men ändå funkar i en fantastisk story.

Under tretton år satt författaren Kaj Linna i ett svenskt fängelse oskyldigt dömd för mord, han kunde knappast använt tiden klokare. I den grekiska mytologin betyder Nemesis hämndens gudinna. Det är ett passande namn på litteratur som lovar revansch med råge. Och det här är bara början.

NETTE WERMELD ENSTRÖM
info@opulens.se

Nette är frilansande skribent, statsvetare, socialantropolog och socialarbetare inom socialpsykiatrin. Hon växte upp i hälsingeskogarna men bor numera på västkusten. Däremellan har hon levt på dussintalet platser i flertalet länder på tre kontinenter. Hon har varit allt från servitris i Andalusien till solidaritetsarbetare i Amazonas.

Det senaste från Kultur

0 0kr