Julläsning: Bo Bjelvehammar tipsar

Litteratur/Kultur.

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Flygbyken av Peter Törnqvist
Norstedts förlag

En anledning till att tycka om Peter Törnqvist är att han överraskar i sitt skrivande, med plötsliga infall, med tematiska brytningar, han är både egensinnig och mångsidig, berättar med tyngd och humor.

Det är en samling korta berättelser, närmare bestämt 84. Han botaniserar i vardagen och möter både knirrande gärdsmygar och knipungar, som lämnar sina boplatser genom att riskera sina liv.

Parallellt med att kommentera det han ser och hör i sin vardag, botaniserar han i tidningsnotiser från 1800 – talet och visar på vad som var viktigt att delge allmänheten. Och det var helt andra nyhetsvärderingar, än idag.

De går bra att avnjuta Peter Törnqvist i små doser, då varar allt lite längre.

 

Fåglarna under himlen av Karl Ove Knausgård
Norstedts förlag

Ett stycke kortprosa med utsökt mättnad i språket och med inslag av melankolisk sötma. Det är ingen storslagen dramaturgi utan en stillsam och lugn beskrivning och gestaltning av det vardagliga och det vanliga livet. Inte banalt, utan med en klar dynamik och tydliga rörelser och förskjutningar i berättelsen. Allt kretsar kring tre generationer kvinnor, som på ett sätt står nära varandra, men å andra sida skvalpar det hela tiden runt ord och meningar i tomma tunnor, som inte kommer fram, de blir outsagda.

Karl Ove Knausgård är varsam när han blottlägger känslor och relationer, men det finns hela tiden ett inkännande och en stark närvaro i hans sätt att berätta.
I boken finns svartvita fotografier, tagna av Stephen Gill, de nitar väl fast det stämningsläge som finns i boken mellan de tre kvinnorna

 

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Albert Bonniers förlag

Patrik Svensson blev årets Augustprisvinnare i kategorin Årets svenska fackbok, han presenterade ett gåtfullt evangelium om ålen som varelse och väsen, ett stycke kulturhistoria om ålens levnadssätt och vandringar. Den långa resan till Sargossohavet för att fortplanta sig. Att märka är att ingen har sett ålen fortplanta sig där.

Samtidigt är detta en personlig skildring av en far och son, som går till ån i mörkret med maskar och hinkar, det är stunder, när de är nära varandra, med ålen kommer Partik Svensson tillbaka till sitt ursprung och de stora frågorna om liv och död. Fängslande och berörande, med en stilistisk elegans.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Kultur

0 0kr