Har du fastnat i skapandet så finns det hjälp att få

Litteratur.
Pär Säthil är aktuell med boken "Det lyckliga geniet: Psykologi för kreativa."
Pär Säthil är aktuell med boken “Det lyckliga geniet: Psykologi för kreativa.”

PSYKOLOGI.  Boken “Det lyckliga geniet” vänder sig främst till dig som fastnat i ditt skapande, menar Mathias Jansson.

Det lyckliga geniet: Psykologi för kreativa av Pär Säthil
Volante förlag

Det olyckliga geniet har vi alla hört talas om. Dagens forskning har statistiskt visat att det finns ett starkt samband mellan psykisk ohälsa och kreativt skapande, så myten om den olyckliga konstnären stämmer alltså. Men behöver man verkligen vara olycklig bara för att man är ett “geni” eller för den delen allmänt kreativ? Musikern och psykologen Pär Säthil menar att det finns modern forskning och psykologiska metoder som fungerar och som kan få oss att må bättre och utveckla vår kreativa ådra.

Vi har väl alla drabbats av tvivlet på att det vi skapat inte duger och att det är lika bra att lägga ner allting för vi kommer aldrig att lyckas. Fantasin är vår främsta vän, men den är också vår främsta fiende. Vår hjärna tolkar verkligheten omkring oss med ett enda syfte att få oss att överleva i en farlig värld, men det är inte alltid dessa strategier och tolkningar avspeglar verkligheten och fungerar i vår samtid.

Vår hjärna skapar scenarier och strategier för framtida hot som ännu inte har inträffat, och det kan ju vara bra om man ser ett lejon på savannen och man kan föreställa sig vad som kan hända om det anfaller, men inte lika effektivt om man ska gå upp på en scen och sjunga. Om man då börjar föreställa sig framtida misslyckanden där publiken inte gillar uppträdandet då kan det gå illa. Det sägs ju att det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra, det är tyvärr inte riktigt sant för du sätter också gränserna för din fantasi genom ditt eget tvivel.

Säthil skriver att han inte är speciellt förtjust i självhjälpsböcker. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att det här är just en självhjälpsbok jag läser. Från bokens layout, med olika listor och stegvisa metoder där du ska konfrontera dina största rädslor för att kunna frigöra din kreativitet, till de lite väl klämchecka rubrikerna som “Självmedkänsla säg hejdå till din ryska konståkningslärarinna” och “Omfamna  känslor för kreativ frihet” får i alla fall mig att tänka på självhjälpsbokgenren med sin peppiga positiva stil.

Säthil är nu utbildad psykolog och lutar sina teorier och metoder på samtida forskning som är beprövade och används inom KBT. Det finns en hel del intressanta partier om hur vår hjärna fungerar och hur den kan lägga krokben för vår egen lycka, men också hur vi kan agera och tänka för att uppmärksamma oss själva på alla dessa fallgropar. Det ska väl sägas att lider du av psykisk ohälsa så bör du i första hand söka professionell hjälp och inte läsa en bok för att bota dig.

Boken “Det lyckliga geniet” vänder sig snarare till dig som fastnat i ditt skapande och vill komma vidare i din kreativa process och som vill hitta nya vägar för att fördjupa och utveckla dina kreativa sidor. Boken innehåller konkreta och tydliga övningar som steg för steg ska leda till att du bättre kan utnyttja din kreativitet utan att drabbas av allt för mycket tvivel på din förmåga.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr